Kuća za decu sa autimzmom u selu Moravci kod Ljiga

U seoskoj idili ljiškog sela Moravci, na oko 3ha imanja zaživelo je svojevrsno "odmaralište" za porodice sa autističnom decom. Za njihov besplatan smestaj, UG "Autizam" iz Valjeva u doniranom domaćinstvu, adaptiralo je prizemlje veće kuće.

"U prizemlju treba da se adaptira sala za fizičko, biće ogromna trpezarija, na spratu će biti pet spavaćih soba. Tako da će kapacitet biti sedam porodica. To smo osmislili da bude besplatan boravak dece sa roditeljima. Tako da nas mnogo ljudi kontaktira, do sredine avgusta već se porodice javljaju", kaže Gabrijela Šipoš, predsednik UG "Autizam".

 

Prve dve porodice sa četvoro autistične dece, koje sarađuju sa Udruženjem, sa olakašanjem su dočekale odmor u ambijentu koji pogoduje njihovoj deci.

"Možemo i mi da se odmorimo, a i njima je lepo, nisu više toliko nervozni, nisu agresivni, imaju da trče, da se zabavljaju, imaju životinje tako da bih ja svima preporučila", navodi Dragana Kovačević iz Novog Sada.

Katarina Đukanović iz Valjeva planira: "Tu ćemo biti pet dana, možda i produžimo, videćemo." Na pitanje kako su reagovala deca, odgovara: "Evo vidite i sami ne znaju gde će pre, širina, prostor njima to i treba. Priroda – to ih smiruje".

Uz "besplatan" smeštaj u ovom domaćinstvu u ambicioznim planovima udruženja "Autizam" nalaze se i drugi sadržaji i stručna podrška, ukoliko bude očekivane pomoći donatora.

"Mi smo to tako osmislili da imamo razne radionice sa tom decom, ali dok se objekat kompletno ne završi mi to ne možemo zaista realizovati. Jer manja kuća koja kao što vidite ima 80 kvadrata tu će biti osmišljen dnevni boravak gde će stručna lica raditi sa decom", kaže Gabrijela Šipoš.

Udruženje "Autizam" izražava zahvalnost svima koji ih podržavaju i pomažu u stvaranju boljih uslova za autističnu decu. Valjevo se Udruženju za dosadašnji rad zahvalilo ovogodišnjom nagradom grada.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike