Kuburović sa delegacijom Baden-Virtenberga

Ministri su se usaglasili da Nemačka i Srbija imaju jako dobru saradnju, što se može zaključiti i po dolasku više nemačkih kompanija u poslednjih nekoliko godina, koje danas u Srbiji zapošljavaju oko 40.000 radnika.

Ministarka Kuburović je istakla da Ministarstvo pravde, zajedno sa još više od 50 institucija, posvećeno radi na sprovođenju aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

Ona je rekla da je u toku proces izrade izmena Ustava iz oblasti pravosuđa u cilju jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca, i dodala da će konačni nacrt teksta amandmana biti prosleđen Venecijanskoj komisiji, bez čijeg se pozitivnog mišljenja neće ići dalje u proceduru usvajanja.

Govoreći o efikasnosti pravosuđa, ministarka Kuburović je ukazala da je ona unapređena poslednje dve godine, čemu svedoči povećanje stranih investicija, poboljšanje investicionog ambijenta i napredak Srbije na "Duing Biznis" listi Svetske Banke.

Ona je ukazala da je Srbija posvećena i borbi protiv korucije, koja je dodatno ojačana novim zakonskim rešenjima i uspostavljanjem posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim sudovima i tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, od 1. marta ove godine.

Na sastanku je, takođe, istaknuto da je nemačka organizacija GIZ pružila veliku podršku Srbiji prilikom izrade važnih zakonskih rešenja i jačanja pravosudnih profesija, kao i da se partnerstvo sa GIZ-om nastavlja kroz novi projekat unapređenja upravnog sudstva u Srbiji.

Ministar Volf je rekao da Nemačka sa poštovanjem gleda na proces pridruživanja Srbije i ukazao da je Pokrajina iz koje on dolazi spremna da Srbiji pruži podršku kroz ekspertsku pomoć i razmenu znanja.

Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg je pokrajina na jugozapadu Nemačke, a glavni grad je Štutgart.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike