Kuburović o oduzimanju poslaničkog mandata Šešelju

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da bi skupštinski Administrativni odbor trebalo da se bavi zahtevom o oduzimanju poslaničkog mandata lideru radikala Vojislavu Šešelju, zbog presude izrečene pred Haškim tribunalom, ali napomenula da prema krivičnom zakonodavstvu radni odnos prestaje kada otpočne izdržavanje kazne, a Šešelj na izdržavanje neće ići.

„Administrativni odbor time treba da se bavi i da odluči, ali mislim da ni oni ne mogu da donesu odluku dok ne dobiju pravosnažnu presudu, da se vidi da je i u samoj presudi izrečena mera takve zabrane, posebno imajući u vidu da je on svoju kaznu izdržao“, rekla je Kuburović za dnevni list „Alo“.

Kako je navela, Šešelj je bio u pritovorskoj jedinici 12 godina, a izrečena mu je kazna od 10 godina.

„Prema našem krivičnom zakonodavstvu, radni odnos prestaje kada vam je izrečena kazna, ili kada otpočne izdržavanje kazne, a on neće ići na izdržavanje kazne“, dodala je Kuburović.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudilo je 11. aprila ove godine Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i druga nehumana dela kao zločina protiv čovečnosti, a takođe i za činjenje progona kao zločina protiv čovečnosti u Hrtkovcima, u Vojvodini.

Zbog te presude pojedine opozicione i nevladine organizacije zatražile su da se Šešelju oduzme poslanički mandat.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike