Kuburović o odluci da se Morina ne izruči Srbiji: Još jednom politika iznad prava i pravde

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović ocenila je danas da je odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Srbiji pokazala da je još jednom politika bila iznad prava io pravde.

„Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava, koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže. Iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.Kuburović je istakla da Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost, „jer to dugujemo žrtvama i njihovim porodicama“.

Vrhovni sud Severne Makedonije potvrdio je ranije danas odluku skopskog krivičnog suda da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji.

„Vrhovni sud je 14. avgusta doneo rešenje kojim potvrđuje rečenje Krivičnog saveta Odelenja za organizovani kriminal Osnovnog krivičnog suda Skoplje, koji je odlučio da nisu ispunjenje zakonske pretpostavke za ekstradiciju osobe T. M, državljanina Velike Britanije i Republike Kosovo“, naveli su u saopštenju.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike