Kruševac: Neprijatni mirisi nisu opasni

Iako se neprijatni mirisi mogu osetiti u mnogim delovima grada, najizloženiji su mu meštani Dedine i naselja Bivolje u kojem se proizvodni pogoni "BIN komerca" nalaze.

U "Bin komercu" privatnom preduzeću u čijim pogodima se mesečo proizvede 300 tona ksantata, kažu da građani nemaju razloga da strahuju za zdravlje i svoje živote.

"Neprijatni mirisi nisu otrovni mirisi. Neprijatni mirisi su nešto što je posledica procesa proizvodnje. Mi na tome radimo godinu dana i jače. Na osnovu tog probnog postrojenja, postrojenje koje će da bude u upotrebi od 15.11.ove godine mi se nadamo da ćemo da imamo nultu emisiju neprijatnih mirisa", najavljuje Bojan Cvetković, zastupnik "BIN commerce doo" ogranak Kruševac.

Na to ih obavezuje i jučerašnja odluka Gradskog štaba za vanredne situacije kojoj su prisustvovali i predstavnici Zavoda za javno zdravlje koje radi redovni monitoring osnovnih zagadjivača.

"To su azotni oksidi, sumpor dioksidi i čađ. Radi se na šest mernih mesta. Jedno od njih je u Bivolju. Radi se svakodnevno i za sve ovo vreme nije bilo iskakanja ni sumpor dioksida ni azotnih oksida", objašnjava doktorka Vesna Marić, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju ZZJZ Kruševac

Pored četiri zakonom propisane kontrole otpadnih voda i dva merenja emisije gasova, BIN komerc je ove godine imao i više vanrednih.

"Zbog ovih situacija i pritužbi gradjana imali smo 20-tak različitih merenja i sva merenja su bila u prisustvu inspekcija i sva merenja su nam bila daleko ispod graničnih vrednosti emisija. Ni jedno nije pokazalo da imamo nekog problema osim tih neprijatnih mirisa", kaže Bojan Cvetković, zastupnik "BIN commerce doo" ogranak Kruševac.

Puštanjem u rad postrojenja čija je instalacija u toku očekuje se da problem bude rešen, a studija o proceni uticaja na životnu sredinu objekta u kompleksu od 18 hektara, koja će biti gotova polovinom naredne godine, utvrdiće pravo stanje stvari.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike