Krivokapić: Sporna dva člana Temeljnog ugovora sa SPC

Zdravko Krivokapić je rekao da je u petak prosledio direktno pismo patrijarhu, njegovoj svetosti Porfiriju, u kome je naveo crnogorski stav vezan za Temeljni ugovor da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule.

Na pitanje novinara koji su članovi Temeljnog ugovora sporni, rekao je da se jedan odnosio na verske praznike koji su, kaže, bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta je to podrazumevalo, Krivokapić je rekao: "To je podrazumevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebala da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani", rekao je crnogorski premijer.

Na konstataciju novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

"Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu", rekao je Krivokapić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар