Krivokapić smenjuje ministra zbog izjave o Srebrenici

Krivokapić je tokom vanrednog obraćanja rekao da su Leposaviću "progledali kroz prste" kada je u pitanju bio "istup u vezi Zakona o amnestiji i okolnosti oko usvajanja tužilačkih zakona".

Dodao je i da je ulje na vatru dolila izjava Leposavića o Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Leposavić je na prvom "premijerskom satu" rekao da je "spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio zločin genocida" kada to bude, kako je rekao, nedvosmisleno utvrđeno. Dodao je i da je u međuvremenu Haški tribunal izgubio legitimitet. 

"Najteža odluka koju sam donio u životu. Rukovođen jasnim stavovima iz sporazuma sa liderima pobjedničkih koalicija i stavovima iz ekspozea, do detalja sam upoznat sa dešavanjima i radom ministara. Ovu Vladu ruše svi i pozicija i opozicija i okruženje i centar i niko je ne doživljava kao svoju. To su porođajne muke jer još nijesmo prebolovali dječje bolesti. Dao sam slobodu svakom ministru vjerujući u njegovu biografiju i stručnost. Možda se nikad u istoriji nije desilo ali se mora desiti smjenjivost. Niko nije u poziciji da ostane četiri godine na funkciji", istakao je Krivokapić.

On je rekao da je je obaveza Leposavića bila da na poslaničko pitanje odgovori u duhu politike Vlade, a ne u duhu akademske rasprave.

"U nedjelju sam mu poslao poruku da se sam vadi iz onoga što je zakuvao. Ali je njegova izjava u ponedjeljak bila na istom fonu. Tražio sam mu ostavku jer je najbolje da ličnim činom pokažemo odgovornost, to sam uradio u petak i danas. Pošto je Leposavić ostao pri svome stavu ja sam donio Predlog za razrješenje člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića", rekao je Krivokapić.

Krivokapić je rekao da je Leposavić čovek izuzetne inteligencije i znanja, ali je nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар