Krenite na put odmorni, pravite pauzu na svaka dva sata bar dva sata

Akcije MUP-a se nastavljaju i tokom prvomajskih praznika. Od početka godine u saobraćaju je poginulo više od 100 ljudi, što je 50 odsto više nego prošle godine.

Pod dejstvom alkohola bilo je 45 odsto više vozača i 75 odsto više onih koji su koristili razne psihoaktivne substance u toku vožnje. Stručnjaci kažu da sutra, kada se mnogi vraćaju sa odmora, ne treba žuriti i da treba biti maksimalno oprezan i pridržavati se propisane brzine.

"Moj savet je da krene odmoran, da ljudi koji inače svakodneno voze na posao i sa posla, ne duge ture, prave pauze na svaka dva sata – bar dva sata kao što vozači profesionalci po zakonu moraju na četiri sata a to im je posao kako ne bi ugrozili ni sebe ni druge ljude", kaže prof. Milan Vujanić, sudski veštak.

Najvažnije je držanje rastojanja između vozila, jer je dozvoljena brzina od 130 kilometara na čas na auto-putu – mač sa dve oštrice.

Najčešće se vozači lepe u branik jedni drugima i nemaju mogućnosti da zakoče. Zustavni put se u takvim slučaevima povećava i do dva puta.

"Molim sve vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim vremenskim uslovima – kada vozilo ispred vas prođe pored neke bandere, treba da prođe najmanje 4 sekunde dok vi prođete pored te iste bandere", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Tokom kontola, za vreme praznika je utvrđeno da 80 odsto putnika na zadnjim sedištima ne koristi sigurnosni pojas, a preko 30 odsto na prednjim.

Pojačaće, kažu u MUP-u, i kontrolu prevoženja dece u sigurnosnim sedištima i korpama, a kazne će svima biti naplaćene – 5.000 na licu mesta ili 10.000 kod sudije za prekršaje.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike