Krediti malim preduzećima za nabavku opreme

Uz milijardu dinara bespovratno, mala preduzeća mogu da nabave opremu vrednu četiri milijarde dinara.

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović smatra da je to jako značajan projekat kojim se direktno finasijski gađa domaća privreda i domaći proizvođači. "Za nas je to veoma važno zbog projektovanog rast", dodaje Stevanović.

Za nabavku alata i mašina potrebno je pet odsto učešća, četvrtinu novca daje država, dok se 70 odsto sredstava obezbeđuje bankarskim kreditom.

Privrednici mogu da konkurišu isključivo u nekoj od šest partnerskih banaka i dve lizing kuće. Kamata na kreditni deo je u rasponu od jedan i po do šest i po odsto, zavisno da li je fiksna ili varijabilna i da li je kredit uzet u dinaraima ili je indeksiran u evrima.

Umesto hipoteke, garancija je zalog na opremu koja se kupuje. Takav model uz manji obim sredstava primenjivao se i protekle dve godine.

"Najveće interesovanje vlada upravo za dinarske kredite i to one sa dužim periodom otplate, do pet godina. Najveći broj klijenata potiče iz mašinske i prehrambene industrije", navodi Maja Ogrizović iz Poštanske štedionice.

Kediti su namenjeni isključivo proizvodnim delatnostima.

Dragan Stevanović kaže da je bilo određenih ograničenja kad je u pitanju građevinska industrija. "Mi smo sada u najvećoj meri taj program relaksirali. Jedino nije moguće da se tim sredstvima finasira stanogradnja", ukazuje Stevanović.

Takva pogodnost postoji za kupovinu opreme vredne do 20 miliona dinara. Ako je skuplja, privrednik to finasira iz drugih izvora.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike