Krečman: Otvaramo prostor za nove investicije

"Vučić je 2015. bio u poseti Baden Virtenbergu i ovo se može smatrati uzvratnom posetom i veoma se radujem sto smo ovde i nastavku razgovora sa njim. Naše veze su već bliske i intenzivne i u okviru Međuvladine komisije", rekao je Vinfrid Krečman novinarima.

Dodaje da je ta poseta jedan od koraka kojim žele Srbiju da podrže u procesu pristupanja EU.

"Ovo je, takođe, jedan korak u smislu da pojačamo naše ekonomske odnose, koji su već veoma intenzivni i da otvorimo vrata za razgovore i da stvorimo prostor za eventualno nove investicije", naveo je Krečman.

Navodi i da ekonomska delegacija u poseti Beogradu broji oko 100 članova i da to pokazuje koliki značaj pridaju ovo susretu.

Nemačko-srpska privredna komora organizovala je panel diskusiju o uslovima poslovanja u Srbiji.

U Baden Virtenbergu je sedište nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput  – "Dajmlera", "Poršea", "Boša".

U utorak će 10 nemačkih kompanija održati B2B sastanke sa predstavnicima srpskih kompanija, u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore.

Među najznačajnijim preduzećima čiji predstavnici dolaze je i "Heller Maschinenfabrik ", jedna od najvećih kompanija iz sektora obrade metala u južnoj Nemačkoj.

Ovo preduzeće, između ostalog, proizvodi Si-En-Si mašine za obradu metala, čiji prihod je u 2015. godini iznosio 559 miliona evra i koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

Pored ove firme, dolazi i nemački "Lipp" iz Tanhauzena koja proizvodi mašine za izgradnju rezervoara i silosa kao i – "Hptećink", "Hodap", "Len"…

Preduzeća iz Nemačke će u Srbiji tražiti dobavljače i proizvođače u oblasti – metaloprerade, prerade plastike, auto-industrije, vazduhoplovne, građevinske i drvne industrije, kao i iz sektora energetske efikasnosti i informacionih tehnologija.

Nemačka je i inače prvi spoljnotrgovinski partner Srbije u svetu i u robnoj razmeni i u razmeni usluga, a ukupna robna razmena Srbije i Nemačke prošle godine je iznosila gotovo 4,4 milijarde evra.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) preciziraju da je srpski izvoz dostigao 1,9 milijardi, a uvoz iz Nemačke 2,455 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno naveo da je trenutno 44.619 radnika u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a da će uz nove investicije u Kragujevcu i Pančevu taj broj premašiti 50.000.

Precizirao je da je trgovinska razmena dve zemlje u prva dva meseca ove godine uvećana za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

Nemačka statistika kaže da Srbija najveću robnu razmenu i najveći izvoz ostvaruje sa četiri nemačke pokrajine, – Bavarskom, Baden Virtembergom, Severnom Rajnom Vestfalijom i Hesenom.

U 2017. godini, sa Baden Virtembergom Srbija je imala ukupnu razmenu od 602,3 miliona evra, vrednost izvoza u tu pokrajinu iznosila je 283,8 miliona, dok je uvoz iz nje u Srbiju vredeo 318,5 miliona.

Prema informacijama iz Privredne komore Srbije, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 925 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici pravna i fizička lica iz Nemačke.

Vinfrid Krečman je započeo posetu Beogradu sastankom sa Nemačko-srpskom privrednom komorom, prethodno ga je dočekao ambasador Nemačke Aksel Ditman, a u toku popodneva sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Predsedništvu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike