Kralj Čarls u Severnoj Irskoj, podele ispit za novog monarha

Severna Irska i njene podele duž protestantsko-rimokatoličkih verskih linija, veliki su ispit za novog suverena. Protestantski unionisti od rane zore čekali su kralja ispred zamka Hilborou.

Usledili su ceremonijalno uručenje saučešća parlamenta u Stormontu, susret sa narodom i služba zahvalnosti kraljici Elizabeti Drugoj.

No, pravi ispit bio je susret Čarlsa Trećeg sa republikancima Šin Fejna, koji imaju skupštinsku većinu, ali ne mogu mesecima da formiraju vladu zbog blokade protestanata.

"Kraljica Elizabeta dokazala je da mali, ali značajni postupci kao što su rukovanje, prelazak ulice ili par reči izgovorenih na irskom jeziku mogu da promene mnogo toga u stavovima i odnosima", poručuje predsedavajući parlamenta u Stormontu Aleks Maski.

Aluzija na 22 posete britanske kraljice Severnoj Irskoj, ali i njen istorijski put u Republiku Irsku 2011. godine.

"Tokom svih godina vladavine, ona nije prestala da se moli za bolja vremena za ovdašnji narod, čije je životne priče znala i čije tuge je naša porodica osetila", ističe kralj Čarls Treći.

Aluzija na atentat Irske republikanske armije na lorda Mauntbatena 1979. godine, koji je kralju Čarlsu bio "duhovni otac".

Republikanci, ipak, ocenjuju susret novog kralja sa potpredsednicom Šin Fejna Mišel o’Nil kao "izuzetno topao" i hvale izjavu suverena da će se "zalagati za dobrobit svih naroda Severne Irske".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike