Kralj Čarls Treć pred poslanicima, obećao da će služiti građanima poput svoje majke

Kralj Čarls Treći i kraljica pratilja Kamila su sedeli na tronu u sali parlamenta dok im prisutni članovi parlamenta upućivali izraze saučešća zbog smrti kraljice Elizabete Druge.

Čarls Drugi se zahvalio poslanicima na saučešću i odavanju pošte njegovoj nedavno preminuloj majci i poručio je da kraljica Elizabete Druga obrazac kako se treba ponašati i živeti za sve žive prinčeve.

Ukazao je da je kraljica Elizabeta Druga posvetila život služenju svojoj zemlji i narodu i održanju dragocenih principa ustavne vladavine koji leže u srcu naše nacije.

"Ona predstavlja primer nesebičnog obavljanja dužnosti koji sam, uz Božju pomoć i vaš pristanak, odlučan verno da pratim", rekao je kralj Čarls Treći.

Poručio je poslanicima u Vestminster holu, najstarijem zdanju u kompleksu parlamenta da je parlament "živi instrument demokratije u Ujedinjenom kraljevstvu.

"Dok stojim pred vama ne mogu da ne osetim težinu istorije koja nas okružuje i podseća na ključne tradicije parlamenta kojima su članovi oba doma posvećeni za dobrobit svih", rekao je on.

Nakon toga intonirana je britanska himna, a kralj Čarls III sa suprugom Kamilom uputiće se u Edinburg gde je izložen kovčeg sa telom pokojne kraljice Elizabete II.

Kralj Čarls Treći i kraljica pratilja Kamila će odleteti u Edinburg, gde će kralj prošetati iza kraljičinog kovčega od palate Holirudhaus do katedrale Svetog Džajmsa.

Kralj će se kasnije sastati sa škotskom premijerkom Nikolom Sterdžon nakon čega će doći u škotski parlament kako bi primio izraz saučešća.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike