Kragujevac: Podrška mladim pčelarima

Još kao dečak, Kragujevčanin Vladimir Janković naučio je osnove pčelarstva. Iako je završio fakultet, nema posao u struci, tako da će se, bar za neko vreme – posvetiti pčelarenju. Želja mu je, da osavremeni porodičnu proizvodnju meda.

„Imam 30 košnica. Sa dedom i dalje radim, deda je i dalje u poslu. Planiram da proširim društva i celokupan posao", objašnjava Vladimir Janković iz Kragujevca.

Pored Vladimira, još devetnaestoro Kragujevčana od 18 do 35 godina, koji žive u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, prošlo je obuku iz pčelarstva i proizvodnje meda. Pored teorijskog znanja, neophodno, za mnoge prvo praktično iskustvo, stekli su u pčelinjacima. Posredstvom BIPS projekta, dobili su 60 košnica sa rojevima i opremu za rad.

„Da oni naprave taj med, jednostavno grad i Biznis Inovejšn program im
je obezbedio otkup tog meda, da oni prodaju, tako i mogu i benefite da
imaju od toga", kaže Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.

Bilo da im je to jedina delatnost ili dodatni prihod, obezbeđena osnovna sredstva i siguran plasman, dovoljan su motiv za pčelarenje. Na taj način zaokružen je ceo ciklus, od obuke i opreme do tržišta.

„Takođe smo im pružili jednu obuku koja je iz ekonomike poljoprivrednih gazdinstava i omogućava im da oni steknu znanja neophodna za diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno vođenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, a kasnije i registracije poljoprivrednih proizvoda", objašnjava Vladimir Dobi iz Biznis inovacionog programa.

Uz pomoć države, mladi, uglavnom sa ruralnih područja koji i teže dolaze do posla, dobili su početni kapital. Kako će se snaći u toj profitabilnoj grani, zavisi od njihovih ambicija, rada, znanja i ulaganja, koje je neophodno za uspešno pčelarstvo.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike