Kragujevac: Na posao sa negativnim pi-si-ar testom

Osim zaposlenih, koji su započeli i završili vakcinaciju, preležali kovid ili imaju potvrdu lekara da ne mogu da prime vakcinu, ostalima je propusnica za ulazak na posao, posle odsusta,  negativan pi-si-ar test. Odluka je kažu, preventivna i najvažnija brana od novog soja koronavirusa, kojom štite zdravlje pacijenata.

"Dakle, ova mera nije represivna nego je mera koja treba da poveća svest o vakcinaciji svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama", ističe prof. dr Predrag Sazdanović, direktor UKC Kragujevac.

A, ona je sada ispod 50 odsto. Nedovoljno, ocenjuju , za struku koja bi trebalo da bude primer ostalim građanima. I, u Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kažu, stoji mogućnost uvođenja  obavezne imunazicije za odredjene uzraste i kategorije stanovništva.

"Između ostalog, predviđa izričito mogućnost obavezne imunizacije lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama, od zaraznih bolesti, kao što je virus Kovid 19" kaže Srđan Mladenović advokat.

U Advakatsku komoru Kragujevca, može se bez pi-si-ar testa, ali je na adrese 560 članova, stigao apel da se vakcinišu.

"Izmenom ovog Ustava sada, biće i referenduma oko izmene Ustava u vezi pravosudja, da se u Ustav ugradi, da za takve bolesti, teške zarazne bolesti, da se uvede obavezna vakcinacija   a, ne da se igramo, da ljude gubimo" kaže Zvonko Marković predsednik Advokatske komore Kragujevca.

Možemo li da očekujemo, da, zaposleni koji nisu vakcinisani, neće moći da rade, jer ugrožavaju zdravlje drugih.

"Ne postoje ustavno pravni okviri, niti zakonski osnov, da se onemogući pravo na rad zbog toga što neko nije vakcinisan ili zbog toga što ne poseduje pi-si-ar test,jer bi to bilo kršenje Ustavom predviđenog prava-prava na rad" naglašava Živorad Lekić, advokat.

"Mislim da kod zaposlenih svih,nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju,već samo obavezno nošenje zaštitnih sredstava, dok u zdravstvu, treba da bude pre obavezna vakcinacija,nego nametati to, da neko plati test da bi radio" ističe Jugoslav Ristić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca.

Novi soj koronavirusa, zarazniji je i brzo se širi, upozoravaju lekari. Da li ćemo ga spremno dočekati, zavisi – ističu epidemiolozi – od lične odgovornosti i odnosa prema zdravlju cele nacije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар