„Kovinski letopis“ – istorijske priče sa radija u knjizi

Za nastanak "Kovinskog letopisa" zaslužan je Lucijan Bogdanov, novinar koji je sakupljao građu i prvobitno je emitovao u vidu svakodnevnih emisija na Radio Kovinu. Nakon njegove smrti, bivše kolege i Kulturni centar Kovina su sve to sakupili i objavili u vidu knjige.

"Tu se nalaze priče iz istorije, antropologije, generalno običaji i kulture svih stanovnika opštine Kovin. Ima činjenica zasnovanih na nauci, ono što je mukotrpno sakupljao svojim radom kroz arhive, ali je pre svega naučno-popularno, tako da se može čitati kao veoma zanimljivo štivo, koje bi se svidelo svima", kaže Miloš Savić, priređivač "Letopisa".

Kolege i prijatelji, mnogi Kovinci, prisustvovali su večeri sećanja na Lucijana Bogdanova, koji je bio učitelj, prevodilac, istoričar, novinar.

"On je od početka bio u Radio Kovinu. Bio je prevodilac na rumunski jezik, vodio je rumunske emisije, programe koji se tiču političkog i svakodnevnog života, bio je alfa i omega i tehničke podrške, i dopisnik Radio Novog Sada i Libertatee", seća se Milivoje Grčić, direktor Kulturnog centra Kovin.

Izdajući "Letopis" kolegu Bogdanova učinili su besmrtnim, kažu priređivači, a sama knjiga je dobra osnova za neku obimniju i sveobuhvatniju istoriju Kovina.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар