Kovčeg Elizabete Druge večeras stiže u London, građani će imati četiri dana da se oproste od kraljice

Kovčeg za telom kraljice Elizabete Druge i danas do osamnaest sati po lokalnom vremenu ostaje izložen u katedrali svetog Egilija u Edinburgu.

Okružuje ga Škotska kraljeva garda, a tokom noći oko njega su bdila deca Elizabete Druge – kralj Čarls Treći, kraljevska princeza Ana i prinčevi Endrju i Edvard.

Većina naslovnih strana u Britaniji objavljuje fotografiju novog kralja u kiltu kako bdi nad majčinim telom.

Građani Škotske čekaju duže od sat vremena kako bi prošli pored kraljičinog kovčega.

Oko podne, vlasti su saopštile da svi, koji žele da se oproste od preminule kraljice, treba da "odmah stanu u red" ako žele da preduhitre trenutak kada kovčeg sa njenim telom kreće ulicama Edinburga ka aerodromu i dalje Londonu.

Škotske vlasti takođe apeluju na građane da ne ostavljaju sendviče sa marmeladom ispred kraljevskih palata, jer "škode životinjama, koje pokušavaju da ih pojedu".

Deca ostavljaju sendviče sa marmeladom, jer je kraljica Elizabeta Druga tokom proslave Platinastog jubileja u skeču sa Padington medvedićem otkrila da uvek u tašni nosi jedan sendvič sa marmeladom.

Ta slika je za najmlađe Britance ono po čemu pamte Elizabetu Drugu.

Škoti su u velikom broju izašli na ulice kako bi se oprostili od suverena, koga je prva ministarka Škotske Nikola Stardžen nazvala "kraljicom Škota".

To je faktografski tačno, jer Elizabeta Druga vodi poreklo od Roberta Brusa, škotskog kralja iz četrnaestog veka, koji je predvodio prvi rat za nezavisnost Škotske.

No, mnogo više od toga, Škoti su svesni da ih je kraljica Elizabeta Druga, koja je svako leto provodila u zamku Balmoral gde je i preminula, razumela, volela njihov način života i bila "jedna od njih".

Kraljičin povratak u London

Kovčeg sa kraljičinim telom stiže u London u dvadeset sati po srednjeevropskom vremenu.

Prenoćiće u Prestonoj dvorani Bakingemske palate odakle sutra u pratnji cele kraljevske porodice kreće za Vestminsterski hol u zgradi parlamenta gde će ostati do dana sahrane.

Građani će imati puna četiri dana da se oproste od kraljice Elizabete Druge.

Londonska policija očekuje da će se na ulazak u zgradu parlamenta čekati preko trideset sati i upozorava građane da se snabdeju pićem i hranom pre nego što stanu u red.

Kralj Čarls Treći u Severnoj Irskoj

U okviru operacije "Prolećna plima", novi kralj Čarls Treći nastavlja da obilazi regije Ujedinjenog Kraljevstva.

Danas stiže u Severnu Irsku gde će mu parlament u Stormontu zvanično izjaviti saučešće kao što su to prethodno učinili poslanici u Londonu i Edinburgu.

Većina sastanka novog monarha odvijaće se u zamku Hilsboro u Belfastu.

Protestantski unionisti od rane zore stoje u redovima oko zamka da bi videli novog monarha.

No, glavni ispit za novog suverena biće susreti sa republikancima.

Kraljica Elizabeta Druga posetila je Republiku Irsku 2012. godine. Pre toga je u Severnoj Irskoj održala istorijski sastanak sa republikancima, uključujući tu i Martina MekGinisa, jednog od pet komandanata Irske republikanske armije.

IRA je 1979. godine izvršila atentat na lorda Mauntbatena, koji je bio "duhovni otac" kako vojvodi od Edinburga princu Filipu, tako i tadašnjem princu Čarlsu.

Zato su sve oči danas u Belfastu uprte u novog kralja čije ponašanje može mnogo da doprinese izlasku iz blokade vlasti u Severnoj Irskoj, koja je mesecima bez vlade u trenutku kada britanska premijerka Liz Tras preti da "pocepa" protokom o Severnoj Irskoj sa Evropskom unijom i počne pregovore ispočetka.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike