Kostreš: Gaspromnjeft da smanji cene goriva ili da ode

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš zatražio je danas od Vlade Srbije da iskoristi svoj autoritet i njime utiče na većinskog vlasnika Naftne industrije Srbije (NIS), ruski Gaspromnjeft, da se snizi cena goriva, a ako to ne učini da se povuče iz Srbije.

„Ako ruski partner nije u stanju da radi u korist interesa građana države u kojoj posluje, onda je najbolje da napusti Srbiju. Ustav Srbije garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava građana, a siromaštvo nažalost ta prava sve više urušava“, poručio je Kostreš.

On je ocenio da upravo cena goriva u velikoj meri utiče na siromaštvo građana Srbije, navodeći da oni „imaju jednu od najnižih prosečnih evropskih zarada, a plaćaju najskuplje gorivo“.

Kostreš je u pisanoj izjavi naveo da je ruski Gaspromnjeft kupio NIS po „pet puta nižoj ceni od tržišne“, zbog navodne ruske podrške očuvanju Kosova u Srbiji i izgradnji gasovoda „Južni tok“.

„Južni tok je propao projekat, a ruska odbrana Kosova je mrtvo slovo na papiru, pa se lako može zaključiti da su Srbija i njeni građani oštećeni u ovoj trgovini sa Moskvom“, upozorio je Kostreš.

On je pozvao i rukovodstvo Gaspromnjefta i rukovodstvo NIS-a da utiču na snižavanje cena goriva, i da na taj način dokažu proklamovano „prijateljstvo prema građanima Srbije“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike