Najbrže vesti u Srbiji

Kostić: Voleo bih političare bez straha da će izgubiti izbore ako povećaju budžet za nauku

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je danas da bi voleo da se u Srbiji pojavi generacija političara koja se neće plašiti da će izgubiti izbore ako poveća deo budžeta za obrazovanje i nauku.

„Još bi bilo bolje da postoji generacija koja će svesno povećati davanja za nauku i prosvetu sa idejom da možda na sledećim izborima neće dobiti, da će dobiti Srbija“, rekao je Kostić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je odlazak mladih iz zemlje ozbiljno demografsko pitanje i dodao da ako se u Srbiji uspostave vrednosti, uspostaviće se i normalan život.

„Odlazili su jako dugo, možda se to sada povećava – deceniju ili dve. Govorili smo kada padne (režim Slobodana) Miloševića svi će se vratiti – nisu se vratili“, rekao je Kostić.

Na pitanje da li u društvu postoji dovoljno razvijena svest o važnosti ulaganja u kulturu, obrazovanje i tehnološki razvoj, Kostić je kazao da „teorijski jesmo svesni“, ali da se mora reći da „postoji istorijska brzina“ koja političarima ne daje šansu za promišljanje.

„Ovo je vreme u kojem se mora reagovati naglo, brzo, akutno. Vi nikako nemate vremena da se povučete u stranu i pozadi određenog toka, pa da onda delujete. Mora se delovati odmah“, rekao je Kostić.

Istakao je da država nije učinila mnogo da objasni građanima da u „ovoj i ovakvoj“ Srbiji postoje dobre škole.

„Stalno me optužuju da širim optimizam. Ja sam bio po svetu, živeo tri godine u Njujorku, bio na velikim univerzitetima, moram da kažem da je Medicinski fakultet takav kakav jeste, sa svim anomalijama, još veliki fakultet“, rekao je Kostić.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike