Kosovo, postavljena scenografija za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK

Specijalni sud pred kojim će se, za ratne zločine, suditi pripadnicima nekadašnje OVK akreditovao je 40 advokata, čime su okončane sve pripremne radnje za početak rada tribunala, više od sedam godina pošto je objavljen izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evropa Dika Martija i tri godine od kada je sud zvanično formiran.

"Čestitam advokatima čija se imena nalaze na spisku zastupnika", rekla je šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendaflova.

Advokati čija se imena nalaze na ovoj listi akreditovani su za zastupanje osumnjičene, optužene, žrtve ili bilo koga drugog ko ima pravo na pravno zastupanje pred sudom.

Među advokatima koji su licencirani za rad u Specijalnom sudu su i nekadašnji branilac ubijenog Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, kao i Luka Mišetić, koji je vodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred tribunalom u Hagu.  

Specijalni sud, pod okrilj"Čestitam svim braniocima i zastupnicima koji su do sada upisani u Imenik branilaca i zastupnika. Rigorozni uslovi za upis u Imenik branilaca i zastupnika obezbeđuju efikasno i profesionalno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većem Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća", navela je šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendaflova.

m Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o tim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Prve optužnice ovog tribunala bučno su najavljivane za sredinu februara, ali su se glasine o početku rada suda naglo utišale posle kontroverznog odlaska glavnog tužioca Dejvida Švendimena. Amerikanac je, britanskom "Gardijanu", rekao da iz suda odlazi "inercije Stejt departmenta".

Stejt department se, kako je objasnio Švendimen, oglušio o njegpov zahtev da mu mandat bude produžen do 2020. godine, odnosno do okončanja procesa pred Specijalnim sudom.

Početak rada suda dodatno je usporila inicijativa 43 poslanika kosovskog parlamenta, koji su tražili ukidanje ovog tribunala. Posle ogromnog pritiska Zapada na premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, ova inicijativa je zamrla.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike