Koronavirus izazov za Kinu i svet

Kineske vlasti su mobilisale medicinske resurse iz cele zemlje u borbi protiv virusa korone. Od izbijanja epidemije u Vuhanu prioriteti su smanjenje stope infekcije i smrtnosti od virusa.

Vlada se pridržava principa četiri mere – rano otkrivanje virusa, prijavljivanje slučajeva, dijagnostifikovanje i stavljanje u karantin, i četiri mere centralizacije – koncentracija pacijenata, stručnjaka, resursa i lečenja. U borbu protiv virusa poslato je i više od 2.000 kineskih lekara u oblasti tradiconalne medicine.

"Od izbijanja epidemije nacionalni zdravstveni sistem je sproveo mere prevencije, kontrole i lečenja pacijenata kao svoj prioritet. Nacionalna zdravstvene komisija je brzo reagovala na zahtev vlade da klasifikuje korona virus kao kategoriju B infektivne bolesti, a na osnovu Zakona o prevenciji i kontroli zaraznih bolesti, brzo je objavljivala informacije o situaciji u vezi sa širenjem epidemije, prevencijom i kontrolom. Poslato je u pokrajinu Hubei 217 civilnih medicinskih timova, ukupno 25 hiljada radnika, a osim toga i vojska je uputila pomoć u ljudstvu", kaže Vang Hešeng iz Zdravstvene komisije pokrajine Hubei.

Nema panike među građanima 

U Vuhanu, centru epidemije, stanovnici prave zalihe hrane, kupuje se sve. Nekih proizvoda nema a zaposleni nose zaštitna odela. Ipak, među građanima nema panike. 

"Vidim da su cene neznatno skočile, posebno povrća, a cene proizvoda koji se kupuju svakodnevno još više su skočile. Iskreno rečeno, u ovom trenutku kada ima dovoljno hrane u ponudi, cena je u drugom planu", kaže Song Li iz Vuhana.

Iz Minhena je gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji šef kineske diplomatije Vang Ji, posebno pozvao Sjedinjene Države da ne preduzimaju nepotrebne mere kao odgovor na virus korona i da to može da ugrozi trgovinu, putovanja i turizam.

"Ova epidemija je zaista iznenadna. Donela je veliki izazov Kini i svetu. Preduzeli smo sveobuhvatne napore u sprečavanju i kontroli virusa pa ne mogu da vidim nijednu drugu zemlju koja bi to mogla da uradi. Bilo koji lider neke zemlje, taj izazov smatrao bi vrlo teškim. Smatramo preteranim preduzimanje drastičnih mera u vezi sa virusom korona, a one su obuhvatile zabranu ulaska posetilaca iz Kine u SAD. Bolest ne zna za granice i zahteva kolektivni odgovor međunarodne zajednice", kaže Vang Ji.

U Kini boravi misija Svetske zdravstvene organizacije koja će ovog vikenda početi istrag u vezi sa izbijanjem epidemije, a u fokusu će biti to kako se virus širi, koliko je ozbiljan i kako je više od hiljadu i 700 zdravstvenih radnika zaraženo.

Misiju čine međunarodni eksperti, ima 12 članova kojima su se pridružile i kineske kolege, njih 12.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar