Korona razdvojila Alisu i Ilju, spojili se posle osam meseci u Srbiji

Ruskinja Alisa uči šestogodišnju ćerku Novu kako izgleda život u selu, dok Ilja dan uglavnom provodi ispred računara, jer radi na daljinu za jednu švedsku kompaniju.

Korona ih je razdvojila, pa su se posle osam meseci ponovo spojili u Srbiji – on je doputovao iz Švedske, a ona sa devojčicom i mačkom iz Belorusije.

"Krasiva Srbija, veoma je lepo, mnogo lepo, lepa su mesta, dobri ljudi, mnogo životinja, ukusna hrana", kaže Alisa iz Rusije.

Za domaćinstvo Vanucića iz Gornjana saznali su preko popularnog turističkog sajta za mlade.

"Ja sam jedino registrovano seosko domaćinstvo, kategorisano i nadam se da će ova moja priča da pokrene ljude da shvate, da svi mogu to da rade, ne mogu samo ja, nemam kapaciteta za sve ljude koji dođu, hoteli su skupi", kaže Seka Vanucić.

Vanucići imaju dve kuće koje su na raspolaganju gostima, obrađuju trideset hektara zemlje, imaju dvanaest krava i pedeset ovaca. Svu hranu za turiste proizvode i pripremaju sami.

Ono što je glavni začin u njihovoj priči je srdačnost i gostoprimljivost, po kojoj ih gosti najpre prepoznaju.

"Planinski vazduh nas tera da rano ležemo i rano ustajemo, ovde smo kao kod kuće", kaže Alisa.

Obilje pašnjaka i livada, lekovitog bilja, voća, ali i prirodna zaštita, sa jedne strane planina Stol, a sa druge Mali i Veliki krš.

"Sve veći broj je poljoprivrednih proizvođača registrovanih seoskih domaćinstava koji pored poljoprivrede počinju da se bave i turizmom", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

U selo Gornjane najčešće dolaze alpinisti i planinari, a sudeći prema porodici iz Rusije i njihovim preporukama, mogli bi to da budu i digitalni nomadi.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар