Korona hara favelama, države kao da nema – onlajn kupovina spas za sirotinjska naselja u Brazilu

U favelama, siromašnim četvrtima Brazila, država kao da ne postoji. Stanovnici se sami organizuju. Zbog korone su formirali timove i kupili kombi kojim prevoze inficirane, ali i lekare do njih, naravno, uz saglasnost bandi koje tamo vladaju.

Godinama je taj lavirint uskih uličica i nesigurno naslaganih kuća od kamenih blokova bio "zabranjeni deo grada" za isporuku robe kupljenje preko interneta, ali i običnih pisama. Ulazak u te delove uvek se smatrao opasnim.

"Ne želimo da postoje dva Brazila: jedan sa blokiranim poštanskim brojem i bez isporuka, i drugi, gde se radi isporuka. Želimo da živimo u jednom Brazilu, gde stanovnik favele ima ista prava kao neko ko živi u bogatom kraju", kaže Pereira.

Kada su favelaši počeli da naručuju proizvode preko interneta, stanovnicima Paraisopolisa, zajednice sa oko 100.000 ljudi u srcu Sao Paula – često su bili odbijani, jer onlajn kasa nije očitavala njihove adrese.

Da bi se rešili ti problemi, 21-godišnji Pereira pokrenuo je "Favela Brazil Ekspres", firmu za dostavu – spremnu da ide tamo gde drugi neće.

"Samo u Paraisopolisu ima oko 800 isporuka dnevno. To se procenjuje na oko 500.000 reala, što je oko 90.000 dolara", navodi Francisko Džeferson Silva, stanovnik favele.

"Kupovina preko interneta je postala navika zbog pandemije" 

Naručena roba najpre stiže u distributivni centar. Tu se sortira i pakuje, pre nego što ode na konačno odredište. Ponekad pakete nose kuriri krećući se uskim uličicama tuk-tukom ili biciklom. Povremeno se isporuke moraju obaviti peške.

"Ovo je veoma dobro. Možete da pomognete ljudima koji žive u zajednici", smatra dostavljač Lukas Reis.

Ta firma za dostavu ima 90 zaposlenih. Svi su iz Paraisopolisa. Zadovoljni su i favelaši.

"Kupovina preko interneta je postala navika, zbog pandemije. Kupujemo mnogo preko interneta u poslednje vreme, te pakete nam donose i na kuću", kaže Francisko Džeferson Silva, stanovnik favele.

Najpoznatije favele su oko Rio de Žaneira i u Sao Paula, ali ih ima u skoro svakom većem brazilskom gradu.

Favele su nazvane prema brdu Moro da Favela, gde su se pojavila prva takva naselja. Naziv tog brda dolazi od imena biljke sa igličastim lišćem, koje raste u neplodnim predelima na severoistoku Brazila.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике