Korejske kompanije u Srbiji zapošljavaju 10.000 radnika, očekuje se dolazak novih

Privrednici očekuju mnogo od poslovnih sastanaka tokom rada Foruma, a planirano je da ih bude oko 80.

"Nama je interesantno njima da ponudimo neka od naših rešenja, ali isto tako da iskoristimo neku saradnju sa njima sa većim kompanijama iz južne Koreje i da probamo da plasiramo zajednički rešenja negde u Aziji Africi, Bliskom istoku", kaže Srđan Krčo iz "Dunav neta".

Investicije iz Koreje su 170 miliona dolara, a pored kompanija iz automobilske industrije postoje najave za dolazak drugih kompanija i tehnološke saradnje u IT oblasti i energetici.

"Želimo da donesemo naše klaud tehnologije i pružamo profesionalne usluge za na primer, poslovne zgrade, medije a to bi pomoglo srpskoj Vladi, ali i privatnim i javnim preduzećima u Srbiji", kaže Sangangin Im iz "Megazoun klauda".

"Mislimo da nuklearna energija može biti delimičan izvor energije sledeće generacije. Naše rešenje su mali modularni reaktori koji su kompaktni i integrisani u module, što ih čini bezbednijim od velikih nuklearnih elektrana", kaže Džinho Park, predstavnik "Dusan enerbiliti"

Digitalna transformacija, privredna saradnja, korišćenje elektronskih servisa u privredi i javnom sektoru, izvoz žitarica, voća i povrća u Koreju, kao i rešavanje problema u snabdevanju energijom, najvažnije su teme skupa.

"Solarne elektrane, vind pauer elektrane, a i danas smo imali jednu novu temu a to su nuklearne elektrane kao moguća potencijalna energetska rešenja za ova pitanja", kaže Mihailo Vesović, direktor Sektora strateške analize Privredne komore Srbije.

Korejski ambasador u Srbiji Đeng Li ocenio je da imamo velike mogućnosti za unapređenje saradnje i napredak u budućnosti. Pozvao je naše zvaničnike da podrže kandidaturu grada Busana, u svetu druge po veličini utovarne luke, za Svetsku izložbu 2030. godine.

"Busan ima odličnu infrastrukturu kao transportni i logistički centar, takođe je i grad koji simbolizuje uspešan ekonomski rast Koreje. Nadamo se da će Srbija, naš verni partner, pokazati interesovanje i podržati naše učešće za organizaciju Expo 2030 u Busanu", rekao je Đeng Li.

Koliko je važna saradnja sa Korejom i povećanje broja njihovih kompanija u Srbiji govore podaci da su oni četvrta azijska ekonomija i deseta ekonomija sveta. Inače korejske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 radnika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike