Koraks: I Milošević je mahao mojim karikaturama

Dnevni list Danas objavio je u vikend-izdanju novu karikaturu Predraga Koraksića Coraxa, koja je slična prethodnoj, samo što ovaj put poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić kmeče u naručju Hitlera i Gebelsa, jer više nemaju flašicu u ustima.

Jučerašnja karikatura u Danasu izazvala je veliki broj reakcija i napada na taj list, počev od lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, preko Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, do Aleksandra Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, prorežimskih tabloida.

Novinarska udruženja, nevladine i antifašističke organizacije, pojedine opozicione političke partije osudili su napad režima na list Danas.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks (Corax) izjavio je da nije prvi put da je njegova karikatura predmet napada vlasti i uporedio je Vučića sa Slobodanom Miloševićem.

„Isto je tako Milošević mahao mojom karikaturom objavljenom u ‘Našoj borbi’ kada ga je Holbruk kritikovao zbog slobode medija. Milošević mu je pokazivao karikaturu ističući da ‘taj karikaturista nije uhapšen’ i da je to sloboda medija. Istu rečenicu sada je iskoristio Vučić, koji je tada bio ministar za informisanje, a kasnije je pokušavao da ugasi Danas“, naveo je Koraks.

On je za Danas rekao da nije uplašen, iako su se i državni organi oglasili, te da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju Vučić pominje.

„Zapravo, ako pogledate šta je rekao, ispada da je samo Danas slobodan medij, a svi ostali nisu“, kazao je Koraks.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je da je Koraksova karikatura odlična i tačno i vrlo precizno odslikava stanje stvari u Srbiji.

„To što predsednik govori o slobodi medija je njegovo drugo lice koje često koristi, a zapravo sve što on radi potvrđuje da je on glavni ideolog i inspirator fašističkih stremljenja u našoj zemlji. Vrlo je jasno da nema nikakve slobode medija, a da inspiratori fašizma i vođe u tom pravcu nekim sitnim primerima imitiraju slobodu“, naveo je Petričić.

Karikaturista Marko Somborac rekao je da ne razume kako su Vučić, Hitler i sloboda medija u ovom slučaju dovedeni u vezu i predlaže da Vučić razreši te nedoumice, tako što će sesti na nacionalnu frekvenciju sa uglednim novinarima i onda objasniti i o slučaju sa karikaturom, kao i o drugim temama, pogotovo o lažima o ekonomskom stanju.

„Ako ovo izostane, toliko o slobodi medija“, kazao je Somborac za Danas.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike