Kopija ikone Bogorodice Trojeručice u Solunu

Čudotvornu Bogorodicu Trojeručicu, prema predanju, ikonopisao je Apostol i Jevađelist Luka, prvi slikar hrišćanstva. Zato se za izradu njenih kopija biraju najbolji majstori sa Hilandara.

Originalna ikona Bogorodice Trojeručice je svetinja koja je pored kanonskih zabrana iznošena sa Svete Gore. Pre 25 godina boravila je ovde u Solunu u crkvi Svetog Dimitrija. Za petnaest dana videlo ju je preko milion vernika.

I ovog puta, dar sa Hilandara dočekan je u svečarskoj atmosferi. Na stotine vernika strpljivo je čekalo u redovima na poklonjenje svetinji – pre, za vreme i posle liturgije koju su zajedno služili sveštenici Grčke i Srpske Pravoslavne Crkve.

„U ime Srpeks pravoslavne crkve i našeg srpkog Patrijarh,a uzeo je učešće Vladika Budimijansko Nikšićki Joanikije, a u ime sveštenstva, mnogi naši sveštenici iz Čačka, iz Niša, evo i mi sa našim horom bili smo učesnici ovog velikog događaja. Danas je praznik, likalni praznik dana stradanja njihovih svetitelja, a tim povodom iz manastira Hilandara došla je Bogorodica Trojeručica koja će sve vreme boraviti ovde i biće blagoslov ovome gradu i ovome danu", kaže Branko Cicarević, steršina Saborne crkve u Nišu.

U svetkovini je učestvovala crkvena pevačka družina „Branko" iz Niša, koja se posle liturgije pridružila građanima Soluna u litiji.

„Svi smo se poklonili, svi smo poželeli želju sad idemo dalje. Lepo je bilo videli smo sve vreme Mitropolita ispred nas i baš nam je lepo bilo", objašnjava hadži Snežana Griva, iz Crkvene pevačke družine „Branko".

Naši pevači su ovo važno hodočasničko putovanje u Solunu krunisali koncertom u okviru duhovne akademije, povodom stogodišnjice od okončanja i Svetskog rata. Hor Branko nastupio je sa grčkim horom „Sveta Kasijana" u reprezentativnom zdanju kulturnog i pozorišnog centra kraj Zejtinlika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike