Kontrola letenja o tvrdnjama sindikata: Vazdušni saobraćaj bezbedan, zlonamerno uzbunjivanje

Foto: pixaby

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) reagovala je danas na tvrdnje sindikata kontrole letenja i saopštila da se vazdušni saobraćaj u nadležnosti SMATSA odvija se bezbedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima.

Sindikat kontole letenja saopštio je ranije danas da SMATSA u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, „što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora“.

„Zbog nezakonitog postupanja SMATSA obavestili smo međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahteva da se hitno primene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala“, naveo je Sindikat.

SMATSA je navela da nije bilo prekida u pružanju usluga korisnicima i osudio „neprecizno i zlonamerno uzbunjivanje javnosti“ od strane „dela sindikata“, do kojeg je, kako ističu, „slučajno ili ne, nekoliko dana pred početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru sa oba reprezentativna sindikata“.

Kako dodaju, „velika većina članova sindikata“ nije upoznata sa saopštenjem sindikata, da se ne bi složila s iznetim konstatacijama u vezi sa bezbednošću vazdušnog saobraćaja, kao i načinom uzbunjivanja javnosti.

„Radi objektivnog informisanja javnosti, dužni smo da istaknemo činjenicu da trenutni kolektivni ugovor sa kontrolorima letenja ističe 1. januara 2020. Menadžment SMATSA održao je dva sastanka sa Sindikatom kontrole letenja na kojima se otvoreno i u pozitivnom kontekstu pričalo o temama koje će biti predmet pregovaranja, kao i o svim otvorenim pitanjima u vezi sa statusom i standardom kontrolora letenja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je menadžment uputio poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata.

„Poslodavac je početak pregovora zakazao za 12. decembar. Menadžment SMATSA je spreman da sasluša argumente sindikata i razgovara o svim otvorenim pitanjima“, navodi SMATSA.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike