Kontraofanziva ukrajinskih snaga kod Izjuma, Rusija upozorava na posledice ako Švedska i Finska uđu u NATO

Ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu nedaleko od grada Izjuma, koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je guverner regije Harkov Oleh Sinegubov.

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da su se Rusi povukli iz područja grada u pravcu ruske granice i da se stanovništvo vraća.

Kada je reč o mogućem ulasku Švedske i Finske u NATO, Rusija je upozorila da će reagovati ako se najave ostvare.

Moskva će preduzeti adekvatne mere predostrožnosti ukoliko NATO rasporedi nuklearne snage i infrastrukturu duž ruske granice, kaže zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

Ruski predsednik Vladimir Putin preneo je u telefonskom razgovoru finskom kolegi Sauliju Ninisteu da bi bila greška da Helsinki odustane od neutralnog statusa i pridruži se NATO-u, saopštio je Kremlj.

Uprkos pozivima američkog predsednika Džoa Bajdena da zemlje jugoistočne Azije zauzmu čvršći stav po pitanju rata u Ukrajini, specijalni samit SAD-ASEAN završen je bez osude ruske invazije na Ukrajinu.

Istovremeno, zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike