Kontraofanziva ukrajinske vojske u Hersonu; Kijev planira evakuaciju Donjecke oblasti pred zimu

Nastavljaju se borbe. Eksplozije su se u petak čule u Donjeckoj oblasti, granatiran je zatvor. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su za napad krive ukrajinske trupe. Kijev krivicu prebacuje na Rusiju, tvrdi da su raketnim udarom na sopstveni zatvor počinili ratni zločin.

Šef diplomatije Dmitro Kuleba poziva partnere da osude kršenje međunarodnog prava i proglase Rusiju za terorističku državu.

U petak su razgovarali ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je od Moskve zatražio oslobađanje pritvorenih američkih državljana – košarkašice Britni Grajner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana. Takođe je zatražio i da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine.

Lavrov je Blinkenu prebacio da američke sankcije komplikuju globalnu situaciju sa hranom.

U Odesi, spremno za isplovljavanje čeka 18 brodova natovarenih ukrajinskim žitom. Drugu crnomorsku luku Černomorsk posetio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je poručio da čekaju signal od međunarodnih partnera za slanje prve pošiljke.

Strane diplomate pozivaju Moskvu da ispuni svoje obaveze i da ne koristi hranu kao oružje. Ukrajina ne precizira datum za slanje prve pošiljke – očekuju da to bude do kraja nedelje.

Ukrajini pomoć šalje Severna Makedonija, krenuo je konvoj od trideset jednog tenka.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike