Kontraofanziva ukrajinske vojske kod Harkova; Kijev: Protok gasa ka Evropi mogao bi da padne za trećinu

Ukrajinski vojni zvaničnici saopštili su da su njene snage povratile sela od ruskih trupa severno i severoistočno od Harkova, započinjući kontraofanzivu koja bi mogla da signalizira promenu incijative u ratu i da ugrozi glavno napredovanje Rusije.

Jurij Saks, savetnik ukrajinskog ministra odbrane tvrdi da je ukrajinska vojska potisnula ruske snage van područja Harkova, ističući da je taj grad sad van domašaja ruske artiljerije.

Ruske trupe ispalile su sedam projektila na tržni centar i skladište robe široke potrošnje u Odesu, saopštila je ukrajinska lokalna komanda napominjući da je tom prilikom poginula jedna, a da je pet osoba ranjeno.

Protok gasa u Evropu preko Ukrajine mogao bi da padne za trećinu ukoliko Rusija ne pređe na korišćenje rute koju je predložio Kijev nakon što je najavio da će u sredu ujutru obustaviti protok prirodnog gasa kroz tranzitnu tačku "Sohranjivka", izjavio je šef ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogas" Jurij Vitrenko.

"Gasprom" je prethodno odgovorio da je prelazak na novu trasu "tehnološki nemoguće".

Više od osam miliona ljudi interno je raseljeno u Ukrajini od 24. februara, kada je počeo rat, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije UN-a.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike