Kontakt grupa za Ukrajinu o slanju teškog oružja; Moskva: Naš poraz bi izazvao nuklearni rat

U Donbasu su nastavljeni žestoki sukobi za Bahmut i Kreminu, gde ruske snage pokušavaju da prodru. Ukrajinska vojska je granatirala 11 naselja u Donjecku. Kijev upozorava da životima plaća rasprave Zapada o slanju tenkova. Predsednik Volodimir Zelenski je apelovao da požure sa isporukom teškog naoružanja ističući da mnoge zemlje čekaju dozvole proizvođača.

U skladu sa tim, nemačke namenske kompanije saopštile su da su spremne su da isporuče više od 100 borbenih tenkova Ukrajini, uključujući "leoparde" i reparirane britanske tenkove "čelendžer 1", preneo je list Handelsblat.

I danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen saopštio da će pokloniti Ukrajini 19 haubica "cezar" francuske proizvodnje, odgovarajući na pozive Zelenskog.

Jedanaest zemalja u zajedničkom saopštenju poručilo je da će donirati desetine ručnih raketnih lansera "stinger", protivavionske topove S-60, mitraljeze i obuku, uoči sastanka u Nemačkoj gde će se precizirati tip i količina naoružanja.

I predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je u Kijevu da Ukrajina može da računa na veću vojnu pomoć EU i pozvao saveznike pozvao saveznike da Kijevu isporuče više oružja što pre.

Moskva je upozorila NATO lidere da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat.

Kremlj je osudio zapadne zemlje da preko Ukrajine vode posredni rat sa Rusijom.

“Zapad je od Ukrajine napravio ‘anti-Rusiju’, da bi naudio interesima Rusije i ugrozio njen teritorijalni integritet. Uradićemo sve da se naše kolege iz NATO-a i EU ‘što pre otrezne’", naglasio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, u Nemačkoj predstavnici zemalja kontakt grupe za Ukrajinu danas će razgovarati o daljem naoružavanju Ukrajine.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike