Kongres: RS ima moć da spreči ulazak BiH u NATO

"Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi – koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te sprovesti potrebne reforme", piše u izveštaju, a prenose Nezavisne novine.

U izveštaju se naglašava da je Republika Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom.

"Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament Republike Srpske je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO-u", podseća se u izveštaju.

U izveštaju Američkog kongresa nazvanom "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posledice po nacionalnu bezbednost SAD" ističe se da je Milorad Dodik Putinov sagovornik u BiH.

To što je Rusija intenzivirala odnose sa (predsednikom RS) Miloradom Dodikom će, kako se navodi, da uspori nastojanje BiH da postane član NATO-a.

Ruski predsednik Vladimir Putin više puta se sastao sa Dodikom, a nije se susretao sa centralnim vlastima BiH, čime je, kako se ističe u izveštaju, Putin "jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik".

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala "referendum za nezavisnost Srpske" (referendumu o Danu Republike), za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrpskog stanovništva u zemlji.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike