Konferencija svih advokata odlučuje o stavu Vrhovnog kasacionog suda

Građansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda donelo je 16. septembra pravni stav, odnosno dopunu mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stav u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita, što je sporno za advokaturu, koja već tri sedmice negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana.

Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

Tanjugu je u Advokatskoj komori Srbije rečeno da je večeras Upravni odbor te komore odbio predlog za stupanje u dvodnevni štrajk, već je odlučio da o ovim pitanjima sazove konferenciju svih advokata u Srbiji, kao i skupštinu AKS, koju čine delegati regionalih komora.

Datumi konferencije i skupštine biće naknadno određeni.

Visoki savet sudstva prethodno je ponovo negodovao zbog "kontinuirane kampanje neprimerenog uticaja na pravosuđe" koja je, tvrde, počela nakon dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар