Konačna presuda: Srbija treba da plati „Mitilineosu“ 40 miliona dolara zbog RTB „Bor“

Sud je odlučio da Srbija isplati grčkoj kompaniji "Mitilineos" kompenzaciju od 40 miliona dolara, saopštila je grčka kompanija.

To je epilog višegodišnjeg arbitražnog postupka koji je pokrenula kompanija protiv Srbije, a povodom RTB "Bor". 

Po odluci suda, nizom zakonodavnih mera između 2004. i 2012, kojima je RTB "Bor" dobio imunitet od izvršenja zbog restrukturisanja/privatizacije do kojih nije došlo, Srbija je indirektno eksproprisala "Mitilineosovu" investiciju bez kompenzacije.

Dalje se navodi da je država Srbija takođe onemogućila ostvarenje legitimnih i razumnih očekivanja "Mitilineosa" na fer i pravedan tretman.

Saradnja "Mitilineosa" sa RTB "Borom", koji je jedan od najvećih metalurških i rudarskih kompleksa za bakar u svetu i u vlasništvu je države, počela je 1996. godine.

Borski kombinat bakra je "Mitilineosu" naplaćivao preradu sirovine za dobijanje bakarnog koncentrata uz obavezu da mu isporuči bakar, zlato i srebro.

"Mitilineos" je 2005. godine podneo tužbu protiv Republike Srbije zahtevajući isplatu dugovanja od RTB-a i tada je saopšteno da je RTB "Bor" ostao dužan grčkoj kompaniji 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

Kako tvrdi "Mitilineos", RTB "Bor" je 2004. počeo da ne izvršava obaveze prema toj kompaniji, da ne otplaćuje novac i ne isporučuje metal uprkos avansnim plaćanjima, kao i da ne isporučuje rudu bakra za preradu koja je pripadala grčkoj firmi.

Srpska vlada je, navodi grčka kompanija, paralelno nizom zakonodavnih i administrativnih mera zabranila isplatu prethodnih obaveza bez odobrenja vlade, kao i izvršenje mera poverilaca.

Grčka firma je najpre otpisala u svojim bilansima obaveze RTB "Bor" i zatim potražila zaštitu u sklopu međunarodnog sporazuma Grčke i Jugoslavije iz 1998. o recipročnoj promociji i zaštiti investicija.

"Mitilineos" je vodeća grčka kompanija koja radi u oblasti metalurgije, energije, gasa, infrastrukture.

Akcije te kompanije listirane su na Atinskoj berzi.

Konsolidovani promet "Mitilineosa" premašuje 1,3 milijarde evra a zapošljava, direktno ili indirektno, više od 2.700 ljudi u Grčkoj i inostranstvu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike