Kon pita da li je teže nositi maske ili svakodnevno sahranjivati preminule od korone

Foto: pixabay.com

Epidemiolog Predrag Kon apelovao je putem svog Fejsbuk naloga da „treba da se odlučimo“ šta je važnije u aktuelnoj situaciji, a kako bi sprečili „razornost još jednog talasa epidemije“, uz pitanje „da i je teže sprovesti mere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od Kovid-19“.

Kako prenosi Nova.rs Kon, koji je i član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, je poručio da treba da se zapitamo da li su važnija veselja i masovni skupovi ili da „držimo zajedno epidemiju pod kontrolom“.

„Da li je značajnije da organizatori svadbi, muzičari, prodavci venčanica uspešno rade, da sportski navijači prisustvuju utakmicama, da li su nam važniji masovni skupovi i razni događaji koje volimo i u kojima uživamo ili su nam važniji životi ljudi i čuvanje zdravstvenog sistema Srbije“, naveo je Kon.

Kon je upitao i „da li su nam putovanja važnija od zdravstvene bezbednosti, da li i kada je besmisleno rizikovati zbog okupljanja koja se danas mogu uz malo više volje bezbedno i jeftinije organizovati online (kongresi, konferencije)“?

„Da li smo u stanju da se kao društvo još više adaptiramo, da država pomogne i onima kojima do sada nije, a objektivno ne mogu zbog epidemije da rade? Treba da se odlučimo, da li je teže sprovesti mere obaveznog nošenja maski ili svakodnevno sahranjivati preminule od Kovid-19“, naveo je Kon.

On je ukazao da bismo „mogli zajedno uz mnogo više razumevanja i solidarnosti samo striktnim sprovođenjem mera da sprečimo razornost još jednog talasa, pika, povećanja“ ili da ga bar „značajno oslabimo“.

Dodajući da „zaista zavisi od svih nas“ Kon je naveo i da „to neće rešiti pojedinci, vlada, predsednik“. „Svi su samo u prilici da pokazuju put, traže i pronalaze izlaz, a rezultat dolazi samo sa postojanjem razumevanja i solidarnosti“, naveo je.

U okolnostima smanjenja brojeva zaraženih koronavirusom u Beogradu, poslednjih nekoliko dana, primetno je da je  sve više onih koji maske ne nose u vozilima gradskog prevoza, prodavnicama, ali i u tržnim centrima, što do početka septembra nije bio slučaj.

(Novi magazin)

Napišite komentar