Komesarka EU za ravnopravnost stiže u Beograd povodom Evroprajda

U saopštenju EU info mreže ističe se da se ove godine se obeležava tri decenije Evroprajda i Beograd je postao prvi grad na Zapadnom Balkanu koji je domaćin te manifestacije.

Tokom svoje posete Boegradu, Helena Dali sastaće se sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović.

Očekuje je i razgovor sa poverenicom za ravnopravnost Brankicom Janković kako bi predstavila glavne ciljeve predstojeće inicijative EU a sa njom će razmatrati i napredak Srbije u oblasti ravnopravnosti.

Dalijeva će održati govor na Međunarodnoj konferenciji o ljudskim pravima u Kući ponosa u Beogradu (Dom omladine).

EU info-mreža naglašava da će komesarka Dali na konferenciji ponoviti da su LGBTIQ prava, ljudska prava, kao i da su sva ljudska prava i LGBTIQ prava.

"Jednakost i ljudska prava su neraskidivi. Nikakva tradicija, kultura ili sistem verovanja se ne smeju pokušavati da to potkopaju. Umesto toga, ljudska prava moraju da informišu naša društva i da budu izazov diskriminaciji. EU će nastaviti da unapređuje svoje globalno liderstvo u zaštiti univerzalnosti i nedeljivosti ljudskih prava za sve" , istakla je Dalijeva.

Dalijeva će se takođe sastati sa LGBT organizacijama sa Zapadnog Balkana kako bi se upoznala sa pitanjima na kojima organizacije civilnog društva trenutno rade i njihovim brigama.

U subotu, 17. septembra, komesarka Dali će razagvarati sa premijerkom Anom Brnabić sa fokusom na LGBTIQ+ ravnopravnost i jednakost za sve.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike