Komemoracija u Njujorku počela minutom ćutanja, pročitana imena poginulih

Sjedinjene Američke Države obeležavaju dve decenije od terorističkih napada, u kojima je na tri lokacije poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

Na centralnoj komemoraciji u Njujorku prisustvuju američki predsednik Džozef Bajden, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, i drugi zvaničnici.

Američki pevač Brus Springstin na ceremoniji je izveo svoju pesmu "I‘ll see you in my dreams" (Videću te u svojim snovima) na memorijalnom trgu Svetskog trgovinskog centra.

Publika, u kojoj su mnoge porodice poginulih u napadu, aplaudirala je nakon pesme, a porodice žrtava su zatim nastavile sa nabrajanjem imena poginulih, što je tradicija od prve godišnjice napada, prenosi AP.

Bajden će, kako je najavljeno, obići svaku od lokacija na kojima su se dogodili napadi. Posle Njujorka, otići će u Šenksvil u Pensilvaniji, gde će doći i bivši predsednik Džordž Buš, koji je bio predsednik SAD u vreme napada.

Nakon Pensilvanije, Bajden će posetiti i Pentagon. 

Memorijali stradalima u napadu sa najozbiljnijim posledicama u savremenoj američkoj istoriji održavaju se na još dve lokacije, gde su napadači oborili otete avione – u Pentagonu i u polju u blizini Šenksvila u Pensilvaniji.

Američki predsednik je u snimljenom obraćanju poručio da je "u borbi za dušu Amerike – jedinstvo najveća snaga".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар