Kome je najteže pod vedrim nebom na visokim temperaturama

„A ko pita za zdravlje, moramo da radimo i to je to", kaže Ljubisav Teofilović koji četrdeset stepeni u plusu, ali i nedeljni dan koristi za košenje. Za poljoprivrednike kaže uvek ima posla, a o zaštiti se retko vodi računa.

"Mi seljaci nemamo ništa. Mi smo pod vedrim nebom, greje nas sunce, kiša, sneg, sve ostalo", kaže Ljubisav Teofilović, iz Prijanovića. 

 

I dok neimari mogu da imaju neradni dan, da se odmore ljudi i mašine, za poljoprivrednike svaki sunčani dan, pa bio i najvreliji mora da se iskoristi da se uberu zreli plodovi. Toga su svesni i sezonski radnici, koji uz šalu kažu da od posla nemaju vremena za glumu.

"Od 12 do 13 sati se radi. Imamo pauze tri, četiri u toku dana. Malo se odmorimo, malo pijemo hladne vode i nastavljamo dalje", navodi Žika Milenković, iz Milatovca.

"Jeste malo vrućine više, ali nije strašno, podnošljivo je izdržljivo i tako", kaže Biljana Ristić, iz Milatovca.

"A malo obučemo i mantil i beremo, jer čoveku zavisi, svaki momenat da se obere što pre", ističe Žika Milenković.

Iako visoke temperature mogu ugroziti zdravlje dr Ilija Vukadinović kaže da mnogi sezonci pre početka berbe ne obave ni preventivni pregled.

"Ne kontrolišu se i onda kad dođu ovde u tako otežane uslove, dolazi do maksimalnog ispoljavanja tih bolesti, koje znaju da se završe i fatalno. Kao što se nažalost dogodilo i kod ove žene koja je preminula, a navodno bila je zdrava pre toga, nikakvih tegoba nije imala i nikakve lekove nije pila", navodi dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja u Kosjeriću.

Rad na vrućini pored sunčanice, može izazvati brojne tegobe i kožna oboljenja. Lekari preporučuju da onima koji se kupaju u znoju radom, koriste zaštitne kreme, šešire, duge rukave, ali pre svega da zdravlje kontrolišu redovnim pregledima, jer život nema cenu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike