Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni u tri beogradske opštine

Milica Rajković je za Tanjug kazala da Gradska čistoća detekciju virusa Zapadnog Nila radi od aprila meseca na komarcima iz roda kuleks, kao i da se virus sredinom juna prvi put pojavio na teritoriji Palilule.

"Naše ekipe postavljaju klopke za monitoring iz kojih se prebrojavaju uzorci komaraca, poliraju i to ide na analizu PCR metodom koja je senzitivna i vrlo specifična, tako da detektujemo RNK genom virusa", objasnila je Rajkovićeva.

Istakla je da moraju da postoje posebni klimatski uslovi da bi došlo do razvitka virusa: da spoljna temperatura u kontinuitetu pet do sedam dana bude između 25 i 30 stepeni.

Istakla je da su rezervoari za virus Zapadnog Nila ptice i konji, a da ih na ljude ubodom prenose komarci.

Prvi simptomi da je čovek zaražen ovim virusom su povišena temperatura, osip u predelu grudi, malaksalost, bol u mišićima i blaga nestvestica, navela je Rajkovićeva.

Upozorila je da je neophodno obratiti se lekaru odmah nakon pojave prvih simptoma, jer virus Zapadnog Nila može da izazove upale mozga – meningitis i encefalitis, koje zahtevaju bolničko lečenje.

Kako se zaštiti od zaraze 

Na pitanje kako se zaštititi od zaraze, Rajković je kazala da ljudi pre svega treba da izbegavaju skupljanje organske vode u svojim dvorištima, jer je to pogodno tle za razmnožavanje komaraca.

"Molimo sugrađane da iz svojih dvorišta otklone čantre sa vodom, stare gume i vodena područja, po mogućstvu stave komarnike i prilikom boravka u prirodi koriste dugu odeću i sredstava koja štite od ujeda komaraca", rekla je Rajkovićeva.

Navela je i da Sektor ekologije i unapređenje životne sredine od marta radi larvicidni tretman, kojim se suzbijaju larve komaraca u rekama i kanalima na području Beogada.

Takođe, kazala je da se odrasli komarci tretiraju sa zemlje i iz čamaca hladnim i toplim zamagljivačima, a da se trenutno razmatra da li će ove godine biti prskanja komaraca i iz aviona.

U Opštoj bolnici u Požarevcu hospitalizovana je ženska osoba iz sela Nabrđa kod koje je identifikovan virus Zapadnog Nila, a koji se prenosi sa komaraca na čoveka

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike