Kolumbijac vozi skelu do Magliča

Skelski prevoz do Magliča uspostavljen je nedavno, besplatan je, a red vožnje istaknut je na vrbi pored reke. Saobraća svaka dva sata, za neupućene, skeledžija iz Kolumbije pravi i dodatne ture.

"Pre par godina smo probali, ali tada nije bilo ni skele. Znao sam da mosta nema", kaže jedan posetilac.

Kolumbijac Nikola ima 19 godina, ali sigurno gazi preko reke koja u ovom delu ume i da bude hirovita.

"Nije bilo teško da naučim, mislim to je lako da se nauči samo je teško da voziš svaki dan, kad je brzo ovako nije toliko teško, kad je …kako se kaže..ovakva voda .. baš je teško. Zato nema.. ovo pomogne da skrenem", objašnjava Nikola Vujičin Raminez, volonter Kampa Maglič grad iz Kolumbije.

Nikola je jedan od volontera koji podno grada Magliča grade kamp. Za svoje potrebe su reparirali metalnu skelu koja je godinama skupljala rđu pored Ibra. Prevoze turiste, povremeno i radnike Zavoda za zaštitu spomenika koji obnavljaju zidine drevnog grada.

"Gradili smo i Smederevsku tvrđavu, Golubačku, samo je ovo, kako kaže kolega, avantura, izazov", navodi radnik Miroslav Filipović, a Nikola Vujičin Raminez dodaje: "Šta je motiv…. da pomognem ovom projektu Maglič grada."

Radovi u podnožju i na samoj tvrđavi trajaće dok vremenski uslovi dozvole. Skela će ostati jedina veza dok se ne napravi novi most.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike