Koliko su objekti u Srbiji otporni na zemljotrese

Živote ne odnose zemljotresi nego loša gradnja – tvrde stručnjaci. Dodaju da objekti u Srbiji mogu da izdrže potrese od šest do osam jedinica po Rihterovoj skali i da su bezbedni oni koji su građeni po pravilnicima koji ispunjavaju standard građevinske struke.

"Postoje trendovi brže i efikasnije gradnje, a jeftinije što nekada nažalost može dovesti i do pada kvaliteta. Ako postoji jasan proces od projektovanja, tehničke kontrole, projektne dokumentacije, izvođenja i stručnog nadzora, ako se svi koraci ispune prema pravilima struke neće biti problema", kaže doc. dr Marko Marinković sa Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Problema će biti, kažu stručnjaci, ako ljudi kupe stanove u zgradama koje su nelegalno građene, jer se mogu pri jačem potresu oštetiti, pa čak i urušiti. Sve češći problem je i nadogradnja objekata.

"Zato je potrebno svaki objekat koji je u procesu nadogradnje da prođe sve što je predviđeno propisima i zakonom, a to je da se izvrši proračun tog objekta i njegove stabilnosti zajedno sa tim nadograđenim delom i ukoliko proračun pokaže izvršiti procese, metode seizmičkog ojačavanja", dodaje Marinković.

Ukoliko dođe do urušavanja prilikom potresa, iz Asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, kažu da kod nas ne postoje firme koje se bave rušenjem u građevinarstvu, a koje bi prve izašle na teren usled zemljotresa. Dodatan problem je što su objekti prilično stari – pa je šansa za urušavanje veća.

"Morala bi da se napravi mapa tih objekata iz više razloga. Jedan od razloga je starost objekata – objekti imaju rok trajanja, druga stvar je da li u tom objektu postoje opasni materijali i sledeći faktor jeste taj ako je slučajno u objektu dolazilo do nadogradnje ili promena – morala bi da se pravi nova mapa, jer to direktno ugrožava konstrukciju objekta", objašnjava Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu.

Građevinska dozvola je dokaz ispunjenosti svih propisa. Prethodi joj planska i tehnička dokumentacija koja podrazumeva kontrolu kvaliteta materijala i dodatna ispitivanja tla. Građani imaju pravo da provere da li je zgrada bezbedna u slučaju zemljotresa.

"Možete tražiti savet stručnog lica koje može zajedno sa vama pogledati tu tehničku dokumentaciju i svu ostalu dokumentaciju koja je zahtevana po zakonu u procesu izgradnje", poručuje Marinković.

Godišnje se u Srbiji dogodi oko 1.500 lakših potresa, koji se ne mogu predvideti. Poruka stručnjaka je da su upotrebna dozvola i poštovanje pravila građevinske struke – jedina garancija da se objekti neće srušiti tokom jakog zemljotresa.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike