Koliko košta polazak u školu

Prvom septembru najviše se raduju prvaci. Opremanje za školu – izbor pribora, rančeva, odeće, obuće najmlađima je posebna zabava. Ipak, njihove želje roditeljima predstavljaju veliki udarac na kućni budžet.

"Mi smo došli iz jednog manjeg grada 100 kilometara od Beograda da bismo probali da nađemo jeftinije", rekao je e jedan roditelj.

"Imam tri školarca. Kupuju nešto od drugara, nešto u knjižarama", rekla je majka. 

Treća anketirana sagovornica je rekla da je za prvaka potrebno oko 15.000 dinara u startu, sa sve rancem i opremom i to joj je, kako ističe, jako skupo.

Da bi torbu prvaka ispunili školskim štivom, roditelji treba da izdvoje oko 8.000 dinara za nov komplet. Dok za starije razrede treba i tri puta više. Zato je sve više onih koji knjige pazare na štandovima polovnih udžbenika, i to vrlo često po upola nižoj ceni.

Goran Puzović iz Udruženja "Kosovska ulica knjige" kaže da roditelji sa spiskovima dolaze, traže, gledaju, menjaju.

"Najveće interesovanje je trenutno za 5. i 6. razred, za 7. i 8. razred 99 posto roditelji ili učenici udžbenike zamene. Ima tu neke kupovine", rekao je Puzović.

Kupovina pernica, olovaka, zarezača, gumica, pribora za likovno i geometriju iz roditeljskog novčanika izvuče oko 6.000 dinara. Male sveske koštaju od devet do 170 dinara, a one A4 formata mogu da se nađu za od 20 do 370 dinara.

Da bi sve to i stalo u ranac, za njega treba izdvojiti od 900 dinara na pijačnim tezgama, do 10.000 u knjižarama. Posle toga na red dolaze obuća i odeća za bar 15.000 dinara.

"Roditelji koji se nama javljaju kažu da se njima isplati da vrlo često idu u neke okolne zemlje, da kupe i garderobu, patike i rančeve – jeftiniju i kvalitetniju robu. Kada imaju troje dece i sve troje dece je u sistemu obrazovanja onda to treće dete ima prava na besplatne udžbenike, što naravno kada imate dvoje dece nemate nikakve olakšice", kaže Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj".

Olakšice zavise od lokalne samouprve 

Kolike će olakšice biti zavisi, kažu nadležni, od lokalne samouprave – u nekim svako dete, bez obzira na to koje je po redu, ima povlastice.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku kaže da roditelji za treće i četvrto dete u najvećem broju opština imaju besplatne udžbenike, užine, ekskurzije i to je nešto što ipak znači i roditeljima i porodici.

"Ali ono na čemu se mora raditi kolika god da je pomoć ona nije dovoljna. Poslodavci moraju raditi na organizovanju vrtića i celodnevnih boravaka za decu do 10. godine svojih zaposlenih. To je nešto na čemu moramo raditi i što je plan za 2020. godinu", istakla je Đukić Dejanović.

Kada se sve stavi na papir, polazak jednog deteta u školu košta od 30.000 pa do gotovo 100.000 dinara. Na sve pomenuti treba dodati i đačko osiguranje, ali i ekskurzije koje se uglavnom održavaju u prvim nedeljama septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike