Koliko košta obrazovanje u Srbiji

Polazna osnova bilo je istraživanje po kome trećina mladih nakon visoke škole želi da ode u inostranstvo.

Imajući u vidu različitu zastupljenost profila među onima koji odlaze u inostranstvo posmatrani su troškovi školovanja po izabranim fakultetima Univerziteta u Beogradu. Prikupljeni su i obrađeni podaci za Ekonomski, Biološki, Poljoprivredni, Tehnološko-metalurški, Elektrotehnički, Mašinski, Stomatološki i Medicinski fakultet. 

Nenad Jevtović, osnivač Instituta za razvoj i inovacije je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da su rezultati istraživanja otvorili mnogobrojna pitanja, jer su pokazali da pojedini fakulteti nisu finansijski dostupni porodicama sa prosečnom platom.

"Izabrano je osam fakulteta društvenih i prirodnih nauka sa Univerziteta u Beogradu i izračunali koliko tačno košta školovanje svakog od njih. Otvorila su se mnoga pitanja, pitanje o nejednakosti – da li su fakulteti svima dostupni, pitanje o tome da li je potrebno zaduživanje za studije", objašnjava Jevtović. 

Na pitanje da li je tačno tradicionalno mišljenje da iseljavanje visoko kvalifikovanog stanovništva stvara neto gubitak za zemlji odgovara:

"U najvećem broju slučajeva to jeste gubitak za zemlju, ali ne možemo biti jednostrani, ako neki novi Nikola Tesla ode u svet – to je svakako dobitak za čovečanstvo", ocenjuje Jevtović.

Ističe da je cilj istraživanja da se napravi bolja usklađenost tržišta rada i obrazovanja, ali i da se spreči emigracija.

"Ono na šta bismo trebali da insistiramo i radimo je da se mladi ljudi koji odlaze da se obrazuju van matice vrate sa tim stečenim znanjem i upotrebe ga u svojoj zemlji", zaključio je Jevtović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар