Koliko kanalizacija ugrožava Drinu

Među najslikanijim destinacijama u Srbiji je Bajina Bašta, zbog vidikovca Banjska stena i, još više, zbog drvene kuće na steni. Poslednjih godina najbrojniji su turisti iz Kine.

"Mnogo je lepše uživo, nego na fotografijama", kaže  jedan od njih. "Zaista je impresivno za mene, jer nigde nisam video ovakav pejzaž i mnogo mi se dopada."

"Doći ću ponovo sa devojkom, ovaj put sam sam", rekao nam je Dej Čang. "Svakako ću preporučiti i nekim prijateljima, jer treba da vide ovu lepotu i posete Srbiju."

Danas je kućica postala turistička atrakcija, a mnogima se pruži prilika da uživaju u pogledu sa njene terase.

Pre nešto više od pola veka grupa kajakaša iz Bajine Bašte izgradila je prvi objekat. Građu su prebacili plivajući, a među njima je bio i Miško Savić. Nisu očekivali turistički bum, kaže Savić:

"Mnogima, meštanima, stanovnicima Bajine Bašte donela je dodatni honorar – izdavali su sobe, stanove, jer mnogi tu ostanu da prenoće i uživaju koliko mogu u čarima ove kućice."

Uz podršku države uređuje se i vidikovac. Ali jedinstveni pejzaž, zbog kojeg se uređuje i ovaj vidikovac, ruže dve stvari: kanalizacija i separacija šljunka.

Da zelena Drina ne bi imala izgled Jangcekjanga,  i da ne bude ugrožena ekološki, lokalna vlast tvrdi da radi na rešavanju tih problema.

"Ne dešava se ovo svaki dan, evo danas se baš namestilo kad ste vi došli da je baš promenila boju", ističe Dejan Mlađenović, direktor Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta. "Ali vi kad plovite Drinom, devedeset posto dana u godini vi vidite dole kamenje na dnu, toliko je čista, ona je voda druge kategorije. Znači, ovo je mehanički, ‘ajde da kažemo otpad. Nemamo problema sa njenom čistotom u smislu zagađenosti. Znači, druga kategorija, prva kategorija su potoci planinski. Znači, vi možete nju da pijete."

Prirodne lepote i atrakcije koje Srbija ima svakako treba negovati poštujući evropske standarde u ekologiji. A turizam je privredna grana od koje i Srbija sve više zarađuje. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar