Koliko Italija zarađuje od prodaje oružja – koje zemlje ga kupuju

Italijanska vlada objavila je dokumente o ekonomskim troškovima za 2021. godinu, jer je prošla godina bila rekordna godina za vojnu industriju u svetu.

Prema izveštaju vlade, Italija je izvezla oružje u vrednosti od 4,6 milijardi evra, dok je uvezla u vrednosti od 679 miliona evra.

Rekord Italije u izvozu oružja bio je 2016. godine, kada ga je izvezla u vrednosti 15 milijardi evra.

Gde se izvozi oružje

Italija je prošle godine prodala oružje u 92 zemlje, od kojih se polovina nalazi u Evropskoj Uniji (i pripadnice su NATO-a), što je ukupno 52 odsto.

Druga polovina je otišla zemljama, poput Amerike, Velike Britanije, Kanade, Norveške, Turske, Albanije i Makedonije.

Na listi 25 zemalja kojima Italija najviše prodaje oružje – na prvom mestu je Katar, koji je zamenio Egipat, koji se 2021. godine nalazio na 18-om mestu.

Slede evropske zemlje i članice NATO-a, zatim SAD i zemlje Azije.

U Evropi se na toj listi nalaze Francuska, Nemačka, Holandija.

Šta se prodaje

Najviše se prodaje vojni materijal, zatim delovi, usluge i tehnologija.

Avoni se najviše prodaju po ceni od 1,2 milijarde evra, zatim zemljane oružane snage od 890 miliona evra, bombe, rakete za 515 miliona evra.

Najviše se prodaje avion M346 po ceni od 366 miliona evra, a koristi se u Italiji, Singapuru, Izraelu i Poljskoj.

Slede oklopna vozila Superav 8X8 i oprema po ceni od 535 miliona evra.

Bombe i rakete se pod tom kategorijom prodaju po ceni od 515 miliona, a podrazumevaju se delovi raketnog sistema Albatros NG SE (88 miliona evra), raketni potisnici Aster 30 (84 miliona), obalske baterije (30 miliona), 978 bombi MK 82 (18 miliona), delovi za rakete Metor (18 miliona).

Municija se prodaje po ceni od 186 evra. Najprodavanija je minobacačka bomba: Italija je izvezla 47.400 delova po ceni od 71 milion evra.

Kompanije koje najviše izvoze naoružanje i opremu u Italiji su Leonardo (43,4 odsto) i Iveco Defence Vechicles (23,4 osto), zatim, MBDA Italia (5,1 odsto) i GE.Avio (3,8 odsto).

Ukupno je 141 italijanska kompanija izvezla naoružanja, što je 18 više nego u 2020. godini.

Naoružanje u svetu i nuklearno oružje

Rat u Ukrajini i odgovor zapadnih zemalja, povećao je strah od eskalacije, kao i nuklearnog rata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je upozorio ostatak sveta da će svaka spoljna interferencija u sukobu sa Ukrajinom imati posledice i biće shvaćena kao strateška pretnja koju Moskva neće moći da prihvati, te će odgovoriti spremno i oružjem koje nijedna druga zemlja nema.

Troškovi za naoružanje u svetu prošle godine su porasli za 0,7 odsto, prevazilazeći 2.000 milijardi dolara.

Za naoružanje su najviše potrošile Sjedinjene Američke Države, Kina, Indija, Velika Britanija i Rusija, koje zajedno čine 62 odsto od ukupnih troškova za naoružanje, izveštava Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

U odnosu na PIL, Rusija je u 2021. godini povećala troškove na 2,9 odsto, dostigavši 65,9 milijardi dolara, u momentu kada je ojačavala svoje snage na granici sa Ukrajinom.

Kako je ovo bila treća uzastopna godina u kojoj je Rusija ulagala novac za naoružanje, to je dostiglo 4.12 odsto od ukupnog PILA.

Posle Rusije, sledi Kina za povećanjem od 4,7 odsto u odnosu na 2020. godinu, te potvrđuje rast u ulaganju za naoružanje u poslednjih 27 godina.

Posledice

Nuklearni rat imao bi stravične posledice na ceo svet, a naročito na stari kontinent, s obzirom na to da i Rusija i Amerika imaju veliki broj nuklearnog oružja od kojih je veliki broj i do pet puta jači od nuklearne bombe bačene na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine, podseća list The Conversation.

Dodaje da tome potrebno dodati i 1.600 oružja, koje poseduje svaka strana i koje mogu da pogode bilo koji cilj u svetu.

Ovi brojevi su blizu granica koje su dozvoljene sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja 2011. godine, jedini koji je trenutno aktivan u kontroli nuklearnog naoružanja Rusije i Amerike.

Nuklearni arsenali ovih zemalja uključuju i naoružanje na kraći domet: Moskva ih ima oko 2.000, odnosno 10 puta više od Amerike, a njihovi ciljevi bi bili iznad svega u Evropi koja sa druge strane, takođe, poseduje nuklearno naoružanje.

Polovina od 200 nuklearnog naoružanja se nalazi u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, odsno zemljama NATO-a, dok se Sjedinjene Države nikada nisu jasno izjasnile o tome iako se u Italiji nalaze baze poput Avijana i Gedija.

Ni italijanska vlada nije nikada potvrdila postojanje američkog nuklearnog oružja u tim bazama.

U Evropi samo dve države imaju vlastito nuklearno naoružanje: Francuska i Velika Britanija i njihov broj prelazi nekoliko stotina.

Njihova snaga je takva da bi samo 40 glava Trident II-D5, koje je proizvela Lockheed Martin u Americi, bilo dovoljno da potpuno izbriše Moskvu sa lica zemlje kao i druge velike ruske gradove.

Čitava Evropa, istovremeno, plaši se moguće eskalacije sukoba i Trećeg svetskog rata. Italijani se mahom ne slažu sa odlukom italijanske vlade da na vojni način podrži rat u Ukrajini i smatraju da bi bilo poželjno da se Italija drži po strani.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike