Kokainski ugalj – pola tone hemijski prerađene droge zaplenjeno u Roterdamu

Policija veruje da je kokain hemijskim postupkom transformisan u crnu supstancu nalik uglju.

Prema navodima Ajriš tajmsa samo nekolicina kriminalnih bandi ima resurse da kupi tu količinu droge i tako je efikasno prikrije.

Pošiljka, za koju se veruje da se sastoji od pola tone kokaina sakrivenog u 2.000 vreća "uglja", prvobitno je pronađena u Holandiji pre nekoliko nedelja, gde je dopremljena iz Južne Amerike.

Holandska policija obavestila je kolege iz Irske koji su u Roterdamu obavili preliminarni pregled pošiljke.

Uz pomoć Pomorske službe i Carine, policija je prebacila dva kontejnera u Irsku.

U početku se činilo da sadrže 2.000 vreća uglja. Koristeći posebno obučene pse za otkrivanje droge i mobilni rendgen skener, irska policija je otkrila "anomalije" u većini torbi.

Ako se utvrdi da je kokain, njegova ulična vrednost iznosi 35 miliona evra. Poređenja radi, ukupna količina zaplenjenog kokaina tokom cele 2020. godine procenjena je na 9,5 miliona evra.

Istraga je u toku, a policija je saopštila da očekuje da će u bliskoj budućnosti izvršiti brojna hapšenja.

"Ovo je značajan napredak u naporima Garde da poremeti i demontira organizovane kriminalne grupe za koje se sumnja da su umešane u uvoz kokaina i drugih droga u Irsku", rekao je pomoćnik komesara Džon O’Driskol.

Još jedan pokušaj krijumčarenja droge prerušene u ugalj otkriven je u Španiji prošlog meseca.

Međutim, ovo je prvi put da je policija otkrila metodu koja se koristi za isporuku droge u Irsku. To je takođe prvi put da su droge zaplenjene u drugoj zemlji prevezene u Irsku na pregled.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар