Koju vakcinu protiv kovida izabrati kao treću dozu

Sanja Radojević Škodrić napominje da se zaštita od težeg oblika kovida koje pružaju vakcine kod rizičnih grupa može pasti šest meseci od primanja druge doze.

"Preporuka je da se trećom dozom vakcinišu rizične grupa pacijenata – imunodeficijentni, transplantirani, oni koji su na hemodijalizi, oboleli od maliginih bolesti", objašnjava v. d. dirkektora RFZO.

Kako ukazuje, relevantna tela kao što su SZO, Evropska agencija za lekove, Kineska agencija za lekove, Američki centar za kontrolu bolesti nisu još dali preporuku za treću dozu niti cepivo kog proizvođača primiti kao treću dozu.

Dodaje da ne postoji preporuka koju vakcinu treba primiti i da su za to dostupna cepiva bilo kog proizvođača.

Želeći da opovrgne stavove o neefikasnosti kineskog Sinofarma, Radojević Škodrićeva navodi studiju iz Argentine koja je pokazala da upravo to cepivo pokazalo  84 odsto efikasnosti u sprečavanju smrtnosti kod starijih od 60 godina. Podseća i da je ta vakcina u sprečavanju oboljevanja u Kini pokazala efikasnost od čak 84 odsto, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 86 odsto.

Kako bi građanima Srbije bilo lakše da donesu odluku o trećoj dozi, Radojević Škodrićeva naglašava da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

"Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s – proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarm vakcine prema delta soju koji dominira u četvrtom talasu pandemije", navodi Radojević Škodrićeva.

O efikasnosti vakcine Sinofarma na delta soj

Pozivajući se na rezulate istraživanja visokorangiranog medicinskog časopisa iz Šri Lanke objavljenim 19. jula, Radojević Škorićeva ističe da vakcina Sinofarma pokazala efikasnost od 95 odsto kada se radi od delta soju, odnosno čak 99 odsto u uzrastu od 20 do 39 godina, a kod starijih od 60 godina 93,3 odsto.

Kao razlog da se oni koji su već primili Sinofarm i da kao i treću dozu prime isto cepivo, navodi analogiju za polio vakcinom koja je takođe klasičnog tipa i prima se u tri doze.

Ukazuje da je u Britaniji već bilo kombonovanja RNK vakcina, Astra-Zenekine i Fajzerove, ali da nije bilo mešanja različitih tipova vakcina.

Govoreći o praćenju nivoa antitela u organizmu, Radojević Škodrićeva ističe da postoje dva tipa imuniteta – humoralni i celularni. Prvu se iskazuje preko nivao antitela, a drugi je kroz tzv. kliničku efikasnost – da li je vakcinisana osoba koja se potom zarazila imala lakšu ili težu kliničku sliku.

Iako je epidemijska situacija i dalje stabilna v. d. direktora RFZO-a apeluje na građane, naročito mlade da se vakcinišu. Samo 18 odsto mladih je vakcinisano. Treba zaštititi stariju populaciju i onu grupu kod kojih je vakcina kontraindikovana, zaključuje Radojević Škodrićeva. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар