Koji problemi muče mlade u Srbiji

Tek četvrtina mladih radi ono za šta se školovala! Nezaposlenost, korupcija, opadanje poverenja u demokratiju i EU, samo su neki problemi na koje ukazuju mladi u Srbiji. Povećan je i problem bezbednosti.

"Imamo podatke da je više od polovine mladih izloženo nekoj vrsti nasilja, da je četiri petine prisustvovalo ili bilo svedok nasilja, a slični su podaci kada je reč o diskriminaciji – više od polovine mladih je na neki način diskriminasano", upozorava Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Tek svaki deseti je u situaciji da odlučuje. Kao razlog navode neinformisanost. Mladi iz Čačka izradom projekta to menjaju.

Jelena Kovačević iz Kancelarije za mlade u Čačku najavljuje da postaviti osam pametnih televizore koji su povezani sa internet platformom preko Kancelarije za mlade i objavljivati informacije od značaja za mlade.

"To će biti pozivi na besplatne radionice, edukacije, seminare… Tako da nijedna mlada osoba neće moći da se žali da nije informisana", tvrdi Kovačevićeva.

Najveća stopa nezaposlenosti je na zapadu, jugu i jugoistoku Srbije. Uprkos lošoj statistici, procenat nezaposlenih mladih je smanjen.

"Na današnji dan mogu da kažem da imamo dosta dobrih rezultata kao Vlada Republike Srbije, za 10 procenata smanjenu stopu nezaposlenosti, pričamo o mladima uzrasta od 15 do 30 godina, koji iznose 25,4 za Srbiju, ali naravno da ima još uvek prostora za poboljšanje", kaže pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja.

Broj mladih opada u ukupnom broju stanovništva. Mladi se odlučuju za odlazak iz zemlje zbog zaposlenja i školovanja, ali se deo njih i vraća.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike