Koji je najvažniji uslov za subvenciju za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta

U saopštenju se podseća da su uslovi za dobijanje subvencije države za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta jasno definisani i od početka primene Uredbe istaknuti na zvaničnim internet stranicama ministarstava.

"Sve potrebne informacije o ostvarivanju ovog prava mogu se dobiti i u lokalnim samoupravama, kojima je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dostavilo i instrukcije o postupanju po zahtevima za dobijanje ove subvencije", dodaje se u saopštenju.

Kako se ističe, osnovni uslov za dobijanje takve vrste subvencije, pored toga da je dete rođeno tokom 2022. godine, jeste da majka u trenutku podnošenja zahteva ne poseduje nekretninu na svoje ime.

U saopštenju resorno ministarstvo ukazuje na to da je prilikom konkurisanja za taj vid pomoći države neophodno da zainteresovane dostave overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće, a ne ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavaju jedan od osnovnih uslova.

"Tek nakon odobrenja, odnosno donošenja Rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine", dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da je dosad su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila ukupno 34.595 evra.

Ministarstvo rada tvrdi da je komisija koja odlučuje o dodeli ovih subvencija je u svim slučajevima gde je to bilo moguće nepotpune zahteve vraćala na dopunu, kako bi svi zainteresovani mogli da ostvare ovu pomoć države.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja poziva sve zainteresovane da se pre ulaska u proceduru detaljno informišu o svim uslovima za dobijanje subvencije. To mogu učiniti, kao i do sada, i pozivanjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključuje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike