Koje su sve prednosti uzgajanja autohtone rase svinja?

U domaćinstvu Sretena Pajića iz valjevskog sela Gola Glava, nisu odustajali od uzgajanja moravke, ni kada su bili među tek nekoliko uzgajivača u Srbiji. I tada, a i sada kada se potrošači vraćaju zbog kvaliteta ove rase, u ovom domaćinstvu morvaka se slobodno hranila u prirodi.

"Ova svinja je ispala toliko dobra i kvalitetna sto se tiče i mesa i ovaj što se tiče izdržljivosti otpornosti. I otpornija je od bele svinje, a eto hoće veći prostor samo na otvorenom. Trenutno su ovde u ovom prostoru zato što su pred prašenje, a inače su na dva i po hektara šume ograđene", kaže Sreten Pajić, iz sela Gola Glava kod Valjeva.

Zbog sve skuplje farmerske svinjarske proizvodnje, poljoprivredni stručnjaci očekuju dalji blagi porast broja grla moravke. Uprkos manjoj produkciji i prirastu, jednostavnija proizvodnja, veća cena i sve sigurnija prodaja, preporučuju ovu autohtonu rasu budućim uzgajivačima.

"Ona je toliko zahvalna da se najčešće drži, znači, da tako kažem spoljašnjim uslovima u voćnjacima, ne traži neke uslove smeštaja i ishrane kao što to zahtevaju tzv. "kulturne rase svinja". Pored toga ona se odlikuje i jednim izvanrednim kvalitetom mesa.Ona ima i jedan taj značaj da se sačuva ova genetika, da se sačuva ova rasa", kaže Dr Radosav Vujić iz PSSS Valjevo.

"Što se tice prodaje ovih svinja, znači prasića i priplodnog materijala nama je to 90 odsto zagovoreno u napred", kaže Sreten Pajić.

Država podstiče uzgajanje autohtonih rasa značajno većim subvencijama. Nekada zaboravljena moravka postaje sve profitabilnija na tržištu koje sve više traži autohtone domaće životinje uzgajane u prirodnim uslovima.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike