Koje destinacije u Srbiji privlače domaće, a koje strane turiste

Marija Labović je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da je u Srbiji u prvih šest meseci registrovano skoro pet miliona noćenja.

Prema njenim rečima, više faktora je doprinelo ovakvim rezultatima.

"Na prvom mestu, veliki broj domaćih turista, naročito zahvaljujući vaučerima. S druge strane, ponovo imamo inostrane turiste koji su se vratili u Srbiju. Kada su noćenja u pitanju, čak za 85 odsto imamo više noćenja inostranih turista u odnosu na prošlu godinu", navodi Labovićeva.

Ovog leta domaći turisti biraju banje i planinske centre.

"Najposećenija su Vrnjačka banja, Sokobanja, Prolom banja, Lukovska banja, zatim planine Zlatibor, Tara, Divčibare, Kopaonik… Zaista se traži krevet više i u banjama i na planinskim centrima", navodi Labovićeva.

Sa druge strane, stranci se najčešće odlučuju da posete gradove širom Srbije. 

Navodi da se inostrani turisti u 50 odsto slučajeva odlučuju za Beograd, dok turisti iz regiona češće biraju i druge destinacije u Srbiji.

"Kada su stranci u pitanju, čak 87 odsto svih stranih turista koji dođu u Srbiju borave u nekom od gradova – njih čak 50 odsto u Beogradu, zatim su tu Novi Sad, Subotica, Niš", ukazuje Labovićeva.  

Kaže da su najbrojniji turisti iz Rusije, Turske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Ukazuje i da u Beogradu ima dosta turista iz Nemačke, a da su sve brojniji i oni iz Kine, koji su 2019. godine bili prvi po broju noćenja.

Ukazuje i da se traže radnici u turizmu, da je kvalifikovana radna snaga više nego deficitarna u ovom periodu.

"Zato mislimo da je potrebno da se dodatno ulaže u obrazovanje, kada su ta zanimanja u pitanju i ne samo to, već i da se poboljšaju uslovi za ljude koje rade u turizmu, jer plate bi morale da prate i potražnju za radnicima, tako da mislimo da je to jedan od načina da zadržimo radnike u Srbiji", ističe gošća Jutarnjeg dnevnika.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike